Nezaustavljiv rast kineskog BYD-a više ni Tesla ne može pratiti

Foto: BYD

TESLI će trebati čudo da pretekne kineskog proizvođača.

Kineski proizvođač BYD je objavio kako je u zadnjem kvartalu prošle godine prodao 526.409 električnih vozila, što u prijevodu znači da je Tesla morala biti rekordna ako želi zadržati laskavu titulu najvećeg proizvođača električnih vozila na svijetu.

BYD je trenutno najprodavanija automarka u Kini. Samo u prosincu su prodali 340.178 automobila, od čega čak 190.754 električna, piše Auto News Europe. Ukupno je BYD tijekom prošle godine prodao 3.01 milijun vozila, od čega je njih čak 1.6 milijuna imalo električni pogon. 

O kakvom se skoku radi najbolje govori podatak kako je BYD prodao jednaku količinu električnih vozila kao i u prethodnih pet godina zajedno. Nadalje, kumulativnom prodajom BYD je već sada dosegao 9. mjesto ljestvice, odmah iza Honde i Forda. 

Tesla zaostaje?

Usprkos rastu, očekuje se kako Tesla ne može pratiti ekspanziju najvećeg kineskog proizvođača. Procjene analitičara iz Bloomberga govore kako je Tesla zadnji kvartal zaključio s 483.200 prodanih primjeraka. 

Kad je pak godišnja "naklada" u pitanju, očekuje se kako će obnovljeni Model 3 i novopridošli Cybertruck podići prodaju na do 1.8 milijuna primjeraka. 

Tijekom ove godine očekuje se pak daljnja ekspanzija kineske marke koja već sada u Europi ostvaruje značajnu prodaju. Poznato je kako je ranije prošlog mjeseca objavio da će u Mađarskoj graditi svoje europske pogone. Imat će godišnji kapacitet od 200.000 vozila.  

Pročitajte više