Testirali smo 508 PSE, najjači Peugeot svih vremena

Foto: Luka Šangulin (Index.hr)

NAKON što je slavu stekao brojnim GTI izvedbama, uslijedili su pauza i gašenje ponude, ali samo da bi se oslobodio prostor za novi adut - PSE.

Upravo tako, Peugeot je odbacio slavnu troslovnu oznaku koja je ostala dostupna samo kod rivala iz Volkswagena. Ništa zato, jer tu je PSE, ili duže Peugeot Sport Engineered, što će zajedno s tri kose crte u kontrastnoj zelenoj boji označavati najbolje od Peugeota. I tu neće stati, nego će se proširiti na 208, 308, a možda i dalje.

Prvi adut je već stigao, i to u pakiranju najatraktivnijeg Peugeotovog modela. 508-ica je prva ugostila sportsku izvedbu zasnovanu na hibridnom pogonu. Čini je kombinacija 1.6-litrenog turbaka s 200 KS i dva elektromotora, prednjeg sa 113 i stražnjeg sa 110 KS. Ovako naoružan 508 PSE daje 360 KS i 520 Nm, a zahvaljujući bateriji od 11.5 kWh može voziti i u tišini, i to 42 km. 

Svima je jasno da hibridno izdanje dolazi uslijed strogih emisijskih normi pa PSE izdanje emitira tek 42 g CO2/km. Ali norme ne mare za masu pa se Peugeotov sportaš pošteno udebljao - teži 1.8 tona ili nekih 350 kg više od izvedbe s 1.6 benzincem od 225 KS. 

Ako ćemo o dizajnu, valja ponoviti sve rečeno za 2008. Gotovo kao da je "predizajniran", ali sada s naglaskom na sportsku dinamiku. Ukrasa ima na sve strane, a oni najdojmljiviji su sigurno detalji u zelenoj metalik boji te krilca uz bokove vozila. Potonje će se posebno svidjeti svim fanovima serijala Taxi u kojem se prethodnik 406-ica pokazao u izdanju na tragu ovog modela. U kombinaciji sive Selenium boje i 20-colnih naplataka 508 PSE je jednostavno neodoljiv. A to potvrđuju brojni čeznutljivi pogledi prolaznika, koji auto prate dok ga ne izgube s obzora. 

Usporedite li običnu i PSE izvedbu, znajte da nije sve na dizajnu. Veći je trag kotača (+2.4/1.2 cm), a osjetno moćnije su i kočnice. Ovaj hibrid ima ogromne diskove promjera 380 mm koje hvataju četiri-klipne čeljusti - jasan signal nemale mase automobila. 

Vozaču se nudi nekoliko programa. Ako ima struje, vozit ćete na struju u Electric modu nekih 35-40 km, Hybrid mod je već ozbiljniji, a kad poželite maksimum, birate Sport. Sada su svi motori u akciji, a iako nema pucanja kao kod Meganea RS, krv u žilama brzo proključa.

Kotači s odličnim gumama Michelin Pilot 4S rolaju asfalt jer ova krstarica ima pogon na sve kotače, a vuče instantno. 5.2 sekunde do 100 km/h jasno ukazuju na ozbiljnost vozila. Nažalost, nedostaje odgovarajuća zvučna kulisa. Dva topa su tu, ali nedostaje malo starog dobrog grgljanja. 

Algoritam rada je tako posložen da svi motori mogu stalno raditi. Dakle, nemoguće je iscijediti bateriju i ostati samo na benzincu. U praksi to znači da ovaj bolid možete voziti i samo na struju, recimo kroz tjedan, a onda izaći do neke otvorene ceste i ispustiti dušu cjelokupnoj konjici. Pripazite samo da je spremnik goriva 43 litre pa uz forsiranje brzo nestaje soka. Naime, potrošnja se kreće od 0 l/100 km kad vozite na struju pa sve do 10 i više litara kad se vozite autocestom. To znači da ćete gradom voziti s nekih 6 l/100 km, a otvorenom cestom s 8.5 l/100 km. Budete li redovitiji na punjaču potrošnja ide i ispod 5 litara, a to je doista odlično.

Što se tiče držanja ceste, sve je odlično dok vozite ravnicom ili blažim zavojima. Tek u oštrim zavojima na scenu dolazi poveća masa automobila, ali i nešto bezosjećajniji upravljač. I da, maleno kolo upravljača s pogledom preko volana ovdje teško prolazi. 

Sve rečeno zvuči odlično, a onda i u praksi. S ovim automobilom biste u teoriji mogli svaki dan voziti na struju na posao i nazad, a u hibridnom modu vozite na daljim putovanjima i u vožnji za gušt. Ali svaki užitak košta, a u ovom slučaju je to 510.464 kuna. 

 

Cjenik 508_v8.4 od 01.08 by Index.hr on Scribd

>> Cjenik, specifikacija opreme i tehnički podaci.

Pročitajte više