Top 5 ženevskih noviteta za narod

 Foto: salon-auto.ch

IAKO 86. izdanje ženevskog salona obiluje premijerama, točnije njih preko 120, malo je onih koji će dogurati do solidnih prodajnih rezultata.
 
Ostavimo li emocije po strani i postavimo novčanik na prvo mjesto izbor značajnih noviteta značajno se reducira. Stavimo li sve u hrvatske okvire gdje se dobrostojećima smatraju oni kreditno još uvijek sposobni još je teže izdvojiti modele koji unose svježinu na tržište automobila, a još uvijek se mogu smatrati oku i duši ugodnim vozilima. 
 
Naš izbor pet najboljih noviteta koji nude više od pustog prijevoza do odredišta slijedi u nastavku:
 
5. Toyota C-HR
 
 
Iako nikada nismo bili skloni konceptima urbanih SUV-ova, crossovera i ostalih kombinacija, svatko će priznati da C-HR izgleda jako dobro. Osim toga, radi se o segmentu gdje je roba vrlo tražena, pa je realno očekivati kako se Toyota jako dobro pripremila za ovaj debi.
 
Osim ponude motora srodne Aurisu mjesta se našlo i za hibridnu izvedbu na osnovi Priusovog pogona, a pozicija top izvedbe oslobođena je za pogon na sve kotače. 
 
4. Ford Fiesta ST200
 
 
Ford Fiesta je jedan od najvoznijih modela u klasi, a njena ST izvedba i jedan od najzabavnijih. Kada takvom modelu dodate snage i dodatno posložite mehaniku jasno je kako će ju svatko iole sklon užitku u vožnji staviti na popis želja. 
 
ST200 pokreće 1.6 EcoBoost motor, sada osnažen na 200 KS (i 290 Nm), što u prijevodu znači kako je na 100 km/h za 6,7 sekundi, a postiže maksimalnih 230 km/h. 
 
3. Alfa Romeo Giulia
 
 
Da biramo srcem Alfin novitet bi definitivno zaslužio prvo mjesto. No, realno zaslužuje sredinu, i to samo zato što postoji vjera kako će biti doista toliko dobar kao što ga najavljuju. Naravno, pritom valja zaboraviti na QV sportsku izvedbu koja je mogućnostima i cijenom čistokrvni bolid za odabrane. 
 
Alfina limuzina unosi svježinu u ponudu, prije svega emotivnim dizajnom, a potom i uvjerljivom mehanikom. Stražnji pogon i moćni motori u primamljivom pakiranju jednostavno se ne mogu zanemariti. Tko je probao Alfu 75 znat će na što mislimo. A ako moramo ići stepenicu niže opet bi mogli birati Alfu, netom obnovljenu Giuliettu. 
 
2. Honda Civic
 
 
Premda još uvijek koncept novi Civic zaslužuje da se nađe na ljestvici najznačajnijih noviteta za "mase“. Osim što izgleda odlično nova generacija donosi značajan tehnološki odmak.
 
Po prvi puta Honda nudi kombinaciju VTEC tehnologije i turba, i to u obliku 1.0 i 1.5 motora. Naravno, i odlični 1.6 i-DTEC dizelaš nakon temeljite modernizacije ostaje u ponudi. U Hondi kažu da je prostornost još bolja, kao i preglednost stražnjeg kraja. Na Type-R izvedbu ne želimo ni pomišljati. 
 
1. Hyundai Ioniq
 
 
Koliko god to ne željeli priznati svi pokazatelji govore kako će najznačajniji trend u budućnosti biti alternativni pogoni. To je ujedno i osnovni razlog zašto smo na prvo mjesto stavili jedan hibrid. 
 
Dolaskom novog Hyundaijevog modela Toyota Prius je konačno dobila alternativu. I to kakvu. Ioniq će se nuditi u tri izvedbe, kao hibrid, plug-in hibrid i sa isključivo električnim pogonom. 
 
Prva izvedba podrazumijeva sustav kojeg čini 1.6 GDI benzinac i elektromotor sinergijskog efekta od 141 KS i 265 Nm. Plug-in izvedba ima snažniji elektromotor (61 KS), "jače" baterije (8,9 kWh) i električni doseg od 50 km, dok čisto električna izvedba ima još potentnije baterije (28 kWh) i elektromotor (120 KS i 295 Nm), što joj daje doseg od 250 km. 
 
Pritom prve procjene govore kako će ovaj model globalnih apetita imati i vrlo dobro odmjerenu cijenu na razini od oko 25.000 EUR.

Pročitajte više