Toroidion 1MW je finski elektrobolid ogromne snage i fascinantnog izgleda

SVAKO malo na sceni zabljesne poneki elektrobolid nadobudnog start-upa i u pravilu isto tako brzo nestane. Ovaj nam je ipak zapeo za oko i dobro ćemo ga zapamtiti.

Dolazi iz Finske, a potpisuje ga Pasi Pennanen koji je svoju tvrtku osnovao još 2011. godine. A prije toga je dva desetljeća radio u autoindustriji, što se i vidi. Ako ne u ovom izuzetno originalnom dizajnu, što je danas rijetkost, onda u pasioniranom pristupu stvaranju automobila.

Prva namjena ovog automobila je bila da sudjeluje na 24 sata Le Mansa, a premijeru je imao još 2015. godine na Top Marques u Monaku. Tada i sada je bio i ostao samo koncept, ali sada dovršenog pogona i vrlo blizu proizvodnje.

A kao što samo ime govori, njegov pogon raspolaže s 1MW snage, tj. 1.360 KS, a daju ih četiri elektromotora. Najveća "novost" je korištenje niskonaponske 48V mreže, a uz jakost struje do 210 A. Pomalo nejasno, ali tako stoji u službenim papirima.

Kako god, prednji motori su nešto slabiji od stražnjih, ali ono bitno je da s AWD pogonom vozi do 400 km/h, a postići će ih za 11 sekundi. Da, dobro ste pročitali, za 11 sekundi. I sad ono najbolje, naklada je limitirana na 75 primjeraka, a cijena postavljena na 250.000 eura. Zvuči fantastično.

I dok uživate u ovim prelijepim fotografijama, završit ćemo željom da nam Finska nakon nebrojenih talentiranih vozača ponudi i jedan vrhunski automobil. Može i na struju, zašto ne?

Pročitajte više