"Totalni kaos“ u Teslinoj gigatvornici u Berlinu

Screenshot: YouTube

ZA razliku od ostalih Teslinih pogona, tvornica u Berlinu nije privlačna radnicima. 

Njemački pogoni Tesle su u velikim problemima, a razlog je, vjerovali ili ne, nedostatak radne snage. Europska gigatvornica trebala je zapošljavati čak 12.000 radnika, a trenutno u njoj radi osjetno manje radne snage, njih tek 7000. Zbog toga se ne može postići optimalan intenzitet proizvodnje, a u budućnosti bi moglo biti i gore. 

Kaos u tvornici

Neimenovani izvor je za Wired izjavio kako je u tvornici "totalni kaos“ te kako su neki radnici duže na bolovanju nego što su radili, odnosno kako su u zadnjih šest mjeseci radili tek nekoliko tjedana. 

A epilog su loši proizvodni rezultati, odnosno niska produktivnost. Teslin plan je bio do kraja ove godine tjedno proizvoditi 5000 primjeraka Modela Y, a trenutno nisu u mogućnosti ostvariti ni pola planirane količine – u listopadu su proizvodili intenzitetom od 2000 primjeraka. 

Time su njemački pogoni osjetno podbacili u odnosu na ostale gigatvornice. Giga Shanghai je do 20.000 primjeraka stigao za 100 dana, Giga Texas za 151 dan, a Giga Berlin tek nakon 187 dana. Podsjetimo, Giga Berlin je s radom počeo u ožujku ove godine. 

Zašto Tesla nije radnicima privlačna?

Odgovor je vrlo jednostavan. Njemačka autoindustrija je jedna od najsnažnijih na svijetu, ali i najprofitabilnijih, pa radnici imaju odlične uvjete. Očito ne i u Tesli jer u njemačkom sindikatu metalaca IG Metall tvrde kako su u Tesli plaće manje 20 posto. Također, u ovoj njemačkoj regiji nezaposlenost je vrlo niska. 

>> Dostupna radna mjesta u Giga Berlin možete naći ovdje.

"Posvuda postoji manjak kvalificiranih radnika”, rekao je za Wired Holger Bonin, direktor istraživanja na Institutu za ekonomiju rada u Bonnu. “Svi koji bi se mogli zaposliti već su zaposleni. Zbog toga je vrlo teško popuniti radna mjesta.”

Dodatno, radnici koji se zaposle ne ostaju dugo u Tesli. Bivši zaposlenici pritom naglašavaju nedostatak iskustva menadžerskog tima i iznenadne promjene u obrascima rada kao glavne prepreke, posebno za radnike s djecom. Kažu kako u Tesli nemaju empatije. Stoga brojni radnici svoju karijeru nastavljaju drugdje. 

Pročitajte više