Toybaru bliže stvarnosti

TOYOTA je na tokijskom tunerskom auto salonu predstavila novu izvedbu budućeg malog i cijenom pristupačnog sportskog modela koji će imati pogon na stražnje kotače, a razvija ga u suradnji sa Subaruom.

Otud mu dolazi i kolokvijalni naziv Toybaru, iako mu službeni glasi FT-86, i u ovom tunerskom slučaju, nosi sufiks G Sports Concept.

Tako je FT-86 G Sports Concept samo još jedan korak u najavi budućeg modela koji bi, sumnjaju neki, na europskim tržištima lako mogao nositi naziv Celica. Nova se izvedba ove studije, u odnosu na prvotni model razlikuje prvenstveno sportskim aero-kitom te raznim detaljima, poput modificiranog ispuha, stražnjeg krila, većih usisnika zraka, novih naplataka, snižene podnice i sl.

No, postoji i još jedna i to puno važnija razlika. Naime, ovaj put FT-86 pokreće 2,0-litreni Subaruov turbo boxer, dok je prva izvedba bila opremljena atmosferskim motorom.

Snaga službeno nije potvrđena, no većina pretpostavlja kako iznosi preko 300 KS. Važnost činjenice upotrebe ovog motora je dakako u njegovoj mogućnosti da obje, i atmosferska i turbo verzija stignu na tržište. Inače, dolazak se očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.

Pročitajte više