Toyota je opet br. 1

SLAVLJE Volkswagena trajalo je tek nekoliko mjeseci. Status najvećeg proizvođača automobila opet pripada japanskoj kompaniji.

Toyotin nezaustavljiv rast nije zaustavio niti tsunami niti afere s opozivima, pa se tako pozicionirala posljednjih godina kao svjetski broj 1 s ciljanom prodajom nešto većom od deset milijuna vozila. S drugim mjestom morao se zadovoljiti GM kojem je za vrat puhao Volkswagen. Sve do prošle godine kada se VW popeo na drugo mjesto.

Ove godine situacije se bitno promijenila. Najave VW-a i njenog bivšeg šefa Martina Winterkorna kako će do 2018.g. biti svjetski broj 1 više se nisu činile utopijskim, posebno kada su objavljeni rezultati za prvih šest mjeseci. Njemački koncern bio je prvi, a Toyota druga.

Međutim nakon tri kvartala situacija se opet mijenja i Toyota se vraća na prvo mjesto. Toyota je sa 7,498 milijuna prodanih vozila zabilježila pad od 1,5% u odnosu na godinu prije, kao i VW koji je prodao 7,431 milijuna vozila. General Motors drži treće mjesto s prodajom od 7,151 milijuna vozila.

Valja imati na umu da se afera Dieselgate koja je zahvatila gotovo 11 milijuna VW vozila  desila tek potkraj trećeg kvartala, pa pravi efekt tek treba uslijediti. Stoga je realno očekivati kako će Toyota 2015. godinu okončati s titulom svjetskog broja 1.

Očekuje se kako će ove godine u svijetu biti proizvedeno oko 90 milijuna vozila, od čega gotovo trećina otpada na prvu trojku, Toyotu, VW i GM. 

Pročitajte više