Toyota misli ozbiljno: Baterije nove tehnologije i čak šest novih modela do 2025.

TOYOTA vrlo ozbiljno kreće u elektrifikaciju svoje palete automobila. Danas su najavili kako će do 2025. predstaviti čak šest različitih modela, a javnosti su prikazalo konceptne verzije nekolliko njih: dva iz segmenta SUV-a koji bi trebali nadopuniti ponudu u kojoj je trenutno samo model bZ4X te sportskog automobila budućnosti.

Međutim, ono još važnije je kako Toyota naporno radi na razvoju baterija najnovije generacije te očekuje kako će ih lansirati već 2026. godine. Radit će se o seriji različitih baterija, od kojih će prva u nizu biti ona konvencionalne strukture te će nuditi dvostruko više autonomije za 20% nižu cijenu. 

Slijedit će jeftina baterija koja bi trebala dodatno popularizirati električna vozila. Ta će baterija biti potpuno nove bipolarne strukture, koristit će jeftiniji litij-željezni fosfat (LFP), a namjera je da se u usporedbi s aktualnim modelom bZ4X doseg poveća za 20%, a cijena smanji za čak 40%. 

Konačno, treća u nizu bit će baterija visokih performansi bazirana na bipolarnoj tehnologiji s tzv. high nickel katodama.

Toyota Sport Crossover Concept

Javnosti već prikazan u Pekingu, Sport Crossover je vizija potpuno električnog automobila sutrašnjice, kakvi za sada nedostaju u ponudi Toyote. Riječ je o SUV-u kompaktnih dimenzija koji nudi komfor, praktičnost te - što je posebno važno - puno prostora na stražnjoj klupi i u prtljažniku. Sve to uz iznimno atraktivan dizajn, a treba naglasiti i kako je automobil rezultat napora ne samo Toyote nego i njenih kineskih partnera, tvrtke BYD.

Toyota Urban SUV

Baš kao što sugerira ime, riječ je o konceptu urbanog SUV-a dužine 4.3 metra, koji će biti u potpunosti pokretan baterijama i elektromotorom. Ovaj je koncept važan jer u Toyoti predviđaju kako će ovaj segment i dalje rasti te biti najjači za električna vozila u čitavoj Europi. Kvaliteta, izdržljivost i pouzdanost epiteti su koji se inače vežu za Toyotu, a iznimka ne smije biti niti ovaj koncept. Na izbor će biti verzije s pogonom na jednu ili sve osovine (dakle s jednim ili dva elektromotora), a kupci će moći birati i između dvije vrste baterija različitog kapaciteta i potrebama za dosegom. Podrobniji detalji o vozilu znat će se sljedeće godine. 

TOYOTA FT-Se

Visok samo 1220, a širok čak 1895 mm, ovaj automobil dimenzijama podsjeća na sportske automobile prošlosti, ali tu staje i svaka sličnost s prošlim vremenom. Industrijski dizajn, oštre linije i snažan karakter odlikuju ovaj sportski dvosjed u čijem je razvoju pomogao i Toyotin sportski odjel Gazoo Racing. Automobil će imati vrlo kompaktne i pametno smještene baterije koje će omogućiti ne samo snagu agregatu već i vrhunske vozne osobine, suvereno držanje u zavojima i stabilnost pri kočenju. 

Pročitajte više