Toyota: Noviteti na Geneva Motor Show-u

TOYOTA je za predstojeći salon automobila u Ženevi pripremila nekoliko značajnih noviteta čime zauzima status najznačajnijeg japanskog proizvođača u Europi.

Toyota Aygo

Centralno mjesto na štandu rezervirano je za potpuno novi model razvijen u suradnji s PSA
koncernom. Aygo je simpatični gradski mališan koji će se proizvoditi u Kolinu u Češkoj, gdje se nalazi moderna TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) tvornica. Proizvodni kapaciteti su rezervirani isključivo za tri automobilčića (Aygo, C1, 107), a iznose 100.000 primjeraka godišnje (po modelu).

Ime Aygo nastalo je spajanjem dviju riječi ("I" i "go"), a u doslovnom prijevodu znači "ja se krećem". Time je Toyota nastojala kroz ime simbolizirati mobilnost i jednostavnost u korištenju automobila.  

Avensis dobiva novi motor 

Uzdanica u srednjoj klasi uskoro dobiva novi dizelski motor. Toyota širi ponudu D-4D linije motora potpuno novim 2.2-litrenim dizelašem. Kad je u pitanju Avensis, ovaj motor će doći kao pravo osvježenje u ponudi koju je do sada činio 2.0 D-4D od 85/116 kW/KS.

Japanski proizvođač ujedno predstavlja i Clean Power koncept putem kojeg se drastično smanjuje onečišćenje u ispušnim plinovima. Inovativna tehnologija primjenjiva je na svim tipovima dizelskih motora, a najbolje rezultate daje u kombinaciji s D-CAT (Diesel Clean Advanced Technology). Stoga je najnoviji Toyotin motor trenutno najčišći dizelski motor dostupan na tržištu. Pri tome je isporuka snage na visokom nivou: 2.2 D-4D Clean Power razvija 130/177 kW/KS maksimalne snage, te 400 Nm okretnog momenta dostupnog u rasponu od 2.000 do 2.600 o/min.

Sredinu ponude čini 2.2-litraš koji razvija 110/150 kW/KS maksimalne snage i 310 Nm okretnog momenta.

Ostale novosti

Toyota će u Ženevi prikazati i drugu generaciju Priusa. Europski automobil godine zaslužan je za implementaciju hibridnih tehnologija u serijske automobile, a bilježi značajan rast popularnosti.
Također, ljubitelji brzine imat će priliku uživo vidjeti Toyotin F1 bolid. 

Miljenko Nikolić

Pročitajte više