Toyota predstavlja obnovljeni Land Cruiser

Foto: Toyota
 
IKONA u svijetu terenaca koja traje već više od šest desetljeća predstavlja se u novom, još uvjerljivijem izdanju.
 
Svjesna činjenice kako Land Cruiser prati reputacija najdugovječnijeg i najpouzdanijeg terenca na svijetu s pogonom na sva četiri kotača, Toyota s posebnom pažnjom predstavlja novosti na ovom modelu. Tako je Land Cruiser zadržao prepoznatljiv izgled, ali i mehaniku zasnovanu da optimalnim odnosom između čvrstoće i uvjerljivih voznih osobina zadrži svestranost po pitanju korištenja. Novi LC mora biti uvjerljiv na terenu, ali i na cesti, s dovoljno povratnih informacija koje nudi vozaču.
 
 
Najveća novost je implementacija novog 2.8 D-4D turbodizelaša sa 130 kW (177 KS) pri 3.400 o/min, a koji može biti uparen ss 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili potpuno novom 6-stupanjskom automatikom. Novi motor nudi gotovo 10% više momenta uz istovremeno nižu potrošnju i smanjeno zagađenje zraka.
 
Čak 370 Nm okretnog momenta dostupno je već od 1.200 o/min, a maksimalnih 450 Nm između 1.600 i 2.400 o/min. Manje važno, ali vrijedno spomena: sprint do 100 km/h traje 12,1 s, a maksimalac je na 175 km/h. Toyota deklarira potrošnju na 7,4 l/100 km, odnosno 0,2 dcl manju kod trovratne izvedbe.
 
 
Za bolje vozne osobine brine se temeljito revidirano podvozje. Limited paket opreme donosi i Kinetic Dynamic Suspension System  (KDSS) sustav elektroničkog nadzora ovjesa, dok paket Executive dolazi sa Adaptive Variable Suspension (AVS) prilagodljivim ovjesom. 
 
U praksi KDSS doslovno odvaja prednje i stražnje stabilizatore, čime poboljšava trakciju i prijenos snage na kotače u uvjetima slabijeg prianjanja. U suradnji sa prilagodljivim postavkama ovjesa (AVS) i stalnim 4x4 pogonom, s Torsen blokirajućim diferencijalom u sredini, Land Cruiser je zaista nezaustavljiv. Diferencijal prenosi moment između osovina u omjeru od 50:50, pa do 30:70, ovisno o trenutnim uvjetima podloge.
 
 
Land Cruiser ukupno mjeri 4.780 mm u duljinu (4.355 mm model s tri vrata), širok je 1.885 mm i visok 1.845 mm. Prepoznatljiv izgled je zadržan uz tek kozmetičke dodatke s ciljem usuglašavanja s ostatkom game.
 
Iznutra odaje i dalje dojam robusnosti i trajnosti. S novim modelom na scenu dolazi Toyota Touch 2 multimedijalni sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir. Skuplje izvedbe opremljene su navigacijom, a tu su još Bluetooth povezivost, CD/MP3/USB, te kamera za pomoć pri vožnji unatrag, serijski od opreme Limited.
 
 

Pročitajte više