Toyota Prius prodana u preko milijun primjeraka

TOYOTA je objavila kako je njen hibridni model Prius sa zadnjim danom mjeseca travnja premašio prodaju od milijun primjeraka i tako još jednom potvrdio status najpopularnijeg hibrida na svijetu.
 
Prvi velikoserijski hibrid iz domene benzinsko-električne propulzije do svibnja je prodan u točno 1.028.000 primjeraka, objavila je ovih dana Toyota. U Toyoti vjeruju kako je milijun i kusur Priusa doprinijelo značajnom smanjenju emisije ugljik dioksida.

Prema njihovoj računici Priusi su u atmosferu emitirali 4,5 milijuna tona ugljik-dioksida manje u odnosu na jednaki broj automobila s klasičnim pogonom ekvivalentne snage.

Prva generacija Priusa lansirana je 1997. godine u Japanu, a tri godine kasnije model se nudio na europskom i sjevernoameričkom tržištu. Druga generacija modela opremljena THS II hibridnim pogonskim sustavom predstavljena je 2003. godine. 2005. godine model se počeo proizvoditi u kineskim tvornicama, a danas se nudi na 40 svjetskih tržišta.

Toyota Prius dostupna je i u Hrvatskoj i to po cijeni od 201.480 kn. Iako među odabranima, Hrvatska je jedna od rijetkih koja nije prepoznala ekološki aspekt Priusa i eko-bonusom potakla prodaju ovakvih automobila.

Pročitajte više