Toyota Yaris je (opet) Europski auto godine

Foto: Toyota

VELIKO priznanje za novu generaciju Yarisa.

Novi Yaris proglašen je Europskim automobilom godine 2021, baš kao i 2000. godine kad je laskavu titulu odnijela prva generacija modela.

Žiri kojeg čini 59 automobilskih novinara iz cijele Europe je i ovu generaciju svrstao u uži izbor, a onda i u konačnici odlučio proglasiti je najboljom u aktualnoj godini. S osvojenih 266 bodova Yaris je bio ispred drugoplasiranog Fiata 500 s 240 bodova te Cpre Formentor s 239 osvojenih bodova.

Žiri je pohvalio Yarisovu hibridnu tehnologiju zbog mirne vožnje, male emisije i pristupačne cijene – što objašnjava zašto preko 80% kupaca Yarisa odabire hibridni pogonski sklop. Yaris je primio pohvale i za dizajn, dinamičke performanse i vrhunsku sigurnost.

Točka na i je GR Yaris zbog kojeg je žiri posebno pohvalio Toyotin uspjeh u buđenju strasti za snažnim malim automobilima širom Europe.

Dodjela nagrade dolazi samo nekoliko dana nakon što je Yaris proglašen najprodavanijim automobilom u Europi u siječnju ove godine. S nešto više od 18.000 prodanih primjeraka pozicionirao se ispred Peugeota 208 i Dacije Sandero.

>> Testirali smo novi Yaris u najprestižnijem izdanju

Toyota je tri puta primila nagradu za Europski automobil godine. Yaris je pobijedio 2000., Prius je pobrao lovorike 2005., a novi Yaris je ponovno podigao pobjednički pehar 2021.

Pročitajte više