Tržište rabljenih: BMW omiljen među kupcima, Mercedes među kradljivcima

Foto: BMW, Mercedes, carVertical

TIJEKOM prošle godine najviše su se krali Mercedesi, dok je najomiljeniji automobil stigao iz BMW-a.

Podaci su to koje je prikupio carVertical, platforma za provjeru povijesti automobila. 

Najskuplji popravak 300.000 eura

Uz pomoć ove platforme prošle godine otkriveno je više od 1.4 milijuna slučajeva oštećenja. Najveći procijenjeni račun za popravak iznosio je gotovo 300.000 eura, a odnosio se na ekskluzivni Ferrari 812 Superfast.

Ukupna šteta otkrivena ovom platformom prošle godine iznosi gotovo 5.1 milijardu eura, što je primjerice više od vrijednosti nogometnog kluba Real Madrida, procijenjenog na 4.75 milijardi eura. Najviše oštećenja zabilježeno je na Buick automobilima: od ukupnog broja provjerenih vozila, njih 78.1% je imalo zapis o oštećenju. 

Kradu se njemački automobili

Na carVerticalu je otkriveno više od 1100 ukradenih vozila, a više od polovine uočenih ukradenih automobila proizvedeno je između 2014. i 2019. godine. Pritom su najčešće bila otuđena vozila proizvedena 2017. godine. 

Najpopularniji brendovi među ukradenim automobila su Mercedes (14.7% svih ukradenih vozila), BMW (14.4%), Audi (10.4%), Ford (7.8%) i Volkswagen (6.8%).

Vraćanje kilometraže 

Tijekom prošle godine otkriveno je više od 7.4 milijarde vraćenih kilometara. Da bi zajedno dosegli tu kilometražu, tisuću automobila sa stalnom brzinom od 100 km/h neprekidno treba voziti čak osam i pol godina. 

U prosjeku je 15.2% automobila imalo lažna očitanja kilometraže. Skrivanje stvarne kilometraže jedan je od najozbiljnijih problema na tržištu rabljenih automobila koji dovodi do značajnih financijskih problema prilikom kupovine takvih vozila.

Prema platformi, kupci vozila proizvedenih između 2010. i 2013. godine imaju najveći rizik za kupnju automobila s vraćenom kilometražom. Gotovo svako deseto vozilo proizvedeno 2011. godine ima lažnu kilometražu (9.2% svih vozila), a riskantni su i automobili proizvedeni 2012. i 2013. godine, s 8.6% i 7.9% vozila s vraćenom kilometražom.

BMW serije 3 je najpopularniji

Podaci pokazuju da su pet najpopularnijih brendova automobila provjerenih prošle godine bili BMW (15.8 %), Volkswagen (14.5 %), Audi (12.3 %), Mercedes-Benz (8.6 %) i Ford (5.0 %).

Ovo nije prvi put da je BMW na prvom mjestu zbog svoje popularnosti, posebno među mlađom publikom. Kada su u pitanju najpopularniji specifični modeli, najpopularniji na platformi su BMW serije 3, Volkswagen Golf, BMW serije 5, Volkswagen Passat i Audi A4.

Što se tiče najpopularnijih boja automobila na carVerticalu, očita je dominacija tri boje. Najpopularniji provjereni automobili bili su crne boje (24.6 % svih automobila), sivi (20.3 %) i bijeli (14.2 %), a slijede ih plava vozila (10.3 %).

Opseg istraživanja

U istraživanju su analizirane informacije iz 27 zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Nizozemske, Belgije, Mađarske, Rumunjske, Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske, Srbije, Švedske, Švicarske, Danske, Finske, Australije i Meksika. Sve informacije temelje se na podacima tvrtke.

Pročitajte više