TVI - Hyundai Sonata i Elantra najbolji

TVRTKA Strategic Vision Inc. je u godišnjem istraživanju tržišta proglasila ovogodišnje pobjednike u svim segmentima. Hyundai-evi modeli odnjeli su pobjedu u dva nama najinteresantnija segmenta, dok je su u ostalim segmentima premoćnu pobjedu odnjeli Japanci, i to honda, Nissan i Toyota.

2003 Total Value Index (indeks ukupne vrijednosti) je još jednom pokazao da Amerikanci najviše vjeruju dalekoistočnim proizvodima. Od europskih predstavnika, u svojim klasama su pobjede odnijeli tek Mini Cooper, Audi A4 i BMW X5.

U klasi malih vozila (američki standard) svojim automobilom su najzadovoljniji vlasnici Hyundai Elantre. Istovjetne ocjene su zadesile i veći model, Sonatu, koja je najbolje prošla u klasi kompakta.

U ukupno jedanaest kategorija pobijede su odnijele japanske marke, među kojima su najznačajnije Toyota i Honda. Audi je obranio čast Europljana odnjevši pobjede u dvije kategorije, modelom A4 "skoro" luksuzni model i roadsterom TT za roadster cijene iznad 30.000 USD. Ipak, svojim limenim ljubimcima najviše su razočarani vlasnici američkih marki, čiji modeli su pobijedili u svega tri kategorije.

Iznenađenje godine ipak je Hyundai, koji je u odnosu na prošlu godinu skočio pet mjesta i sada 6. mjesto dijeli s Infinitijem. 

Istraživanjem je obuhvaćeno 63.000 vlasnika automobila, koji su kroz čitav niz pitanja morali ocijeniti svoj automobil. S jedne strane pitanja su bila vezana uz trenutne kvalitete automobila, kao što je cijena, isplativost, garancija i opremljenost, a s druge se pokušalo istražiti njihove trajne kvalitete, kao što su trajnost, držanje cijene i pouzdanost. Jedini uvjet bio je da su kupci obuhvaćeni istraživanjem bili barem 90 dana vlasnici automobila.

Strategic Vision provodi istraživanja ovog tipa još od 1995. godine, a od 1996. godine provodi i istraživanje vezano uz kvalitetu (Total Quality Index). U pogledu kvalitete, Hyundai Santa Fe je proglašen najboljim malim SUV-om, dok su u klasi srednjih SUV-a prvo mijesto podijelili Kia Sorrento I Toyota 4Runner.

Pročitajte više