Srpska carina prodaje ovaj Audi. Za njim traga Interpol

Foto: Screenshot X/@ Udruženje potrošača EFEKTIVA

Udruženje potrošača Efektiva iz Srbije podijelilo je na X-u da je na službenoj stranici Uprave carine objavljeno da je počela licitacija za Audi iz 2015. godine za kojim traga Interpol, za početnu cijenu nešto veću od 10.000 eura, piše Nova.rs.

To znači da bi ovo vozilo moglo biti predmet kaznenog djela u inozemstvu i da se izvan Srbije ne bi moglo legalno voziti jer bi na graničnom prijelazu moglo biti zaplijenjeno.

Automobil se kupuje po principu "viđeno-kupljeno", bez garancije i prava na reklamaciju. 

Nova.rs piše da slučajevi u kojima su se na legalnim licitacijama Uprave carine i Ministarstva financija kupili automobili, a onda se građani našli u problemima kad bi pokušali izaći iz države - nisu rijetki.

Muškarcu oduzet kamper kada je pokušao ući u Crnu Goru

Muškarac iz Pančeva 2012. godine kupio je kamper u Kraljevu. Prve godine putovao je u inozemstvo bez problema, a kada je pokušao ući u Crnu Goru, rečeno mu je da će mu vozilo biti oduzeto jer se nalazi pod istragom Interpola. Tada mu je, piše Nova.rs, objašnjeno da je osiguravajuća kuća iz Italije potraživala vozilo jer je bilo osigurano od totalne štete krađe. Vlasniku je uplaćen pun iznos pa je osiguravajuća kuća postala vlasnik i potraživala ga.

Na hrvatskoj granici 2010. godine oduzet je Golf muškarcu koji ga je također kupio na javnoj licitaciji beogradske Uprave carina. On je priveden te mu je rečeno da je automobil ukraden i da ga traži Interpol. Automobil je kupio od prijateljice koja ga je prethodno kupila na licitaciji. 

Srpski odvjetnik Ivan Simić rekao je za Novu.rs da je ovakva praksa u Srbiji legalna, iako nije nužno moralna.

"Carina je na svom oglasu obavijestila zainteresirane kupce da netko traga za vozilom. Podrazumijeva se da kupcu vozilo može biti oduzeto ako napusti Srbiju. Onaj tko na pristane na kupnju, pristaje na rizik", poručio je Simić.

On ističe da nerijetko troškovi čuvanja mogu biti viši od cijene samog vozila te da zbog toga treba imati razumijevanja za takvo djelovanje Carine - ako se nitko ne javi da mu se vrati vozilo – ono ide na prodaju.
 

Pročitajte više