U Americi drastično skočio broj otmica automobila. Krive pandemiju

Screenshot: YouTube

U SAD-u se svakih 40 sekundi ukrade jedan automobil. 

Krađe automobila su već godinama učestala pojava na američkim cestama. Međutim, ono što brine je drastičan porast daleko agresivnijih krađa, odnosno otmica automobila. Kako javlja ABC News, u posljednjih godinu dana broj otmica automobila se u Chicagu udvostručio, a porast bilježe i neki drugi gradovi. 

Tako je broj nasilnih otimanja automobila na godišnjoj razini porastao 38% u Oaklandu, 126% u New Orleansu, a najdrastičniji je u Minneapolisu, gdje je porastao za nevjerojatnih 537%. 

Chris Hermann, profesor kriminalistike sa sveučilišta John Jay, upozorava na dvosmislenost pojma "car jacking" koji neki karakteriziraju kao krađu auta, a drugi kao oružanu pljačku. Međutim, i on je ovjeren da je ova pojava osjetno raširenija i kaže kako je isto i u gradovima kao što su Milwaukee, Louisville, Nashville i Kansas City.
Još uvijek se ne zna što je direktan uzrok ovoj pojavi, ali je Hermann uvjeren kako pandemija ima utjecaja na nju: "Da nije pandemije i da ti priđe muškarac s maskom na licu, prestrašio bi se i stisnuo gas. A sada svi nose maske. Puno kriminalaca koristi tu praksu kao prednost."

 

Ono što posebno zabrinjava je da, prema riječima policijskog zapovjednika Minneapolisa, 80% otmica automobila i krađa vrše maloljetnici stari od 9 do 17 godina. A kako se njih više ne zadržava u maloljetničkim popravnim domovima, česti su slučajevi da istu osobu uhvate 10 i više puta u krađi.  

Ako vam se približi osoba s maskom i odluči uzeti vaš auto, nemojte se opirati. Koji god auto vozili, nije vrjedniji od vašeg života. 

Pročitajte više