U Daimleru nemaju pojma kako je Kim Jong-un došao do Mercedesove limuzine

Screenshot: YouTube

U DAIMLERU kažu kako nemaju nikakve poslovne odnose sa sjevernokorejskim režimom.

Tijekom zadnjih sastanaka s najmoćnijim svjetskim vođama, Donaldom Trumpom i Vladimirom Putinom, Kim Jong-un je dolazio u jednoj od najprestižnijoj limuzini na svijetu, onoj iz Mercedesa. A kako je prema UN-ovim sankcijama prodaja luksuzne robe, pa i limuzina zabranjena Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa, postavlja se pitanje kako je sjevernokorejski čelnik došao u posjed ekskluzivnog Mercedesa.

I ne samo to, u Rusiji su Kima dočekale dvije Mercedesove limuzine, Maybach S600 Pullman i Maybach 62. Vjeruje se da je istu limuzinu, oklopljenog Pullmana koristio i u susretima s Trumpom. Stoga se postavlja pitanje je li sam proizvođač ipak prodao limuzinu, odnosno tko je prekršio sankcije.

"Mi nemamo nikakve ideje kako su ta vozila isporučena u Sjevernu Koreju“, izjavila je Daimlerova glasnogovornica Silke Mockert za Associated Press te nastavila: "Za Daimler, izvoz proizvoda u skladu sa zakonom je fundamentalan princip odgovorne poduzetničke aktivnosti. Naša kompanija više od 15 godina nema poslovnih veza sa Sjevernom Korejom".

U Daimleru pritom skreću pozornost da imaju vrlo opsežan sustav kontrole prodaje, ali ipak nemaju mogućnosti i ovlasti da utječu na prodaju trećih strana. Prevedeno, za određenu protuvrijednost danas svatko može sve nabaviti, usprkos bilo kakvoj kontroli i sankcijama.

Pročitajte više