U Europi su i dalje ludi za Ladom Nivom, a cijena ide u nebo

Foto: Avtovaz

IAKO je konačno predstavljena nova Niva, klasik s početka 1970-ih je prava stvar, a to znaju mnogi u Europi. 

Svi koji žive u stilu da dobre stvari ne treba mijenjati razumjet će kad kažemo da je Niva jednako tražena kao što je to bila prije deset, dvadeset, pa i više godina. I to u zapadnoj Europi, gdje se model službeno ne nudi.

Otkako je AvtoVAZ prije dvije godine zbog strožih normi o štetnim emisijama bio primoran obustaviti isporuku Niva u Europsku uniju, posao preprodaje na sebe su preuzeli sivi trgovci. Automobil je postao još zanimljiviji nakon što je Suzuki Jimny također postao nedostupan. Robusnih i jeftinih terenaca doslovno i nema više na tržištu, pa su se svi u potrebi okrenuli staroj dobroj Nivi.

Sve količine vozila koje stignu u salone odmah se rasprodaju, a navodno postoji i duga lista čekanja, piše Revija HAK. Portal Lada Documentary je čak i objavio fotografiju iz Engleske na kojoj se vidi sedam novih Niva natovarenih na kamion u blizini luke Dover.

>> Ušminkana Niva ima klimu, a cijena je i dalje minimalna

Podsjetimo, nova stara Niva se sad zove Niva Legend, a nedavno je temeljito obnovljena. I cijena joj u Europi nije mala. Dok u Rusiji kreće s cijenom od oko 7300 eura, u Slovačkoj se za nju traži najmanje 16.590 eura, a u Velikoj Britaniji stoji čak 17.295 GBP. Pritom govorimo o baznoj izvedbi bez klime i drugih blagodati modernih vozila. 

Pročitajte više