U Los Angelesu specijalnim premazima hlade asfalt

Screenshot: Twitter

PILOT-projekt je obuhvatio jedno naselje čiji stanovnici već mogu uživati u ugodnijim temperaturama. 

U prvoj fazi projekta pod nazivom GAF Cool Community specijalnom bojom premazat će se milijun kvadratnih stopa, odnosno gotovo 93.000 četvornih metara cesta, parkirališta i sportskih igrališta.

I dok su igrališta uredili svojim radovima brojni umjetnici, ceste su doslovno premazane bezbojnim premazom, pa vozači neće moći primijetiti razliku. Međutim, pješaci će promjenu itekako osjetiti, kao i svi koji dođu na sportsko igralište. 

Specijalni premaz reflektira sunčeve zrake te smanjuje zagrijavanje podloge. Proizvodi ga Streetbond, dio tvrtke GAF, a komercijalizira se pod imenom Nevidljiva sjena. I doista, prva mjerenja pokazala su kako se asfaltna podloga manje zagrijava, pa obojene površine umanjuju efekt zagrijavanja gradskih područja koja su nerijetko toplija od izvangradskih područja lišenih asfalta i betona. Mnogi ovaj efekt uspoređuju s efektom hlađenja sjene drveta. 

 

Prema prvim rezultatima pilot-projekta u Pacoimi, zabilježen je prosječni pad temperature od gotovo 7 stupnjeva Celzijevih. Efekt će se pratiti kroz naredne dvije godine, a po potrebi i proširiti na neka druga područja. 

 

Pročitajte više