U Rusiji krenula proizvodnja Citroena C5 Aircross

Foto: Stellantis

SNALAŽLJIVI Rusi opet su uspjeli zaobići sankcije i pokrenuti proizvodnju jednog proizvoda zapadnog proizvođača. 

Ne, Stellantis se nije vratio u Rusiju i pokrenuo proizvodnju. Umjesto toga je proizvodni proces pokrenut domaćim snagama. Ruska kompanija Automotive Technologies objavila je kako je pokrenuta proizvodnja, odnosno kako je krenula montaža prvih primjeraka Citroenovog modela C5 Aircross. 

Uz pomoć Kineza

U pitanju je nekoć Stellantisova tvornica južno od Moskve, a kako prenosi Reuters, prvi primjerci na tržište će stići tijekom svibnja. Posljedica je to suradnje s kineskim partnerima koji su ruskoj kompaniji do sada isporučili 42 kita za sklapanje koje je proizveo Dongfeng Motor Group. 

U tvornici u Kalugi započela je serijska montaža crossovera Citroen C5 Aircross 27. ožujka", stoji u priopćenju Automotive Technologiesa. "Automobili će stići u salone službenih Citroen trgovaca u svibnju 2024., ali je moguće rezervirati ga već u travnju."

Stellantis priznao gubitak zbog Rusije

U veljači je Stellantis priopćio da je priznao gubitak od 144 milijuna eura zbog gubitka poslovanja u Rusiji. S druge strane, podaci o kineskoj trgovini za 2023. pokazuju da je izvoz automobila u Rusiju bio gotovo sedam puta veći nego 2022., pri čemu je vrijednost tog izvoza skočila za gotovo 10 milijardi dolara.

Recimo i kako Stellantis i Dongfeng u Kini imaju zajedničko poslovanje koje Dongfengu omogućava plasman Stellantisovih proizvoda na kinesko tržište. 

Pročitajte više