U Turkmenistanu su zabranjeni crni automobili, a razlog je logičan

Screenshot: YouTube
 
NOVA odluka turkmenskog predsjednika je logičan slijed ludih poteza lidera ove zemlje. 
 
Gurbangulij Berdimuhamedov je na poziciji predsjednika naslijedio Saparmurata Nijazova, u svijetu poznatog samo kao Nijazov. Nijazov je vjerojatno bio najekscentričniji lider neke zemlje u novijoj povijesti, a Berdimuhamedov je na dobrom putu da ga sustigne. 
 
On naime misli da bijeli automobili donose sreću. Stoga je odlučio da će iz glavnog grada biti uklonjeni svi crni automobili. Posljednjih tjedana gradske vlasti Ašgabata bez upozorenja konfisciraju crne automobile, posebno one čiji vlasnici nisu na vrijeme dobili dozvolu za bojanje automobila. 
 
Najviše razloga za zadovoljstvo imaju upravo autolakireri. Cijena lakiranja automobila je u samo tjedan dana skočila sa 7000 na 11.000 manata, što je gotovo jednako prosječnoj godišnjoj plaći. 
 
Podsjetimo, Berdimuhamedov je predsjednik Turkmenistana od 2006. godine, a bitku s crnim automobilima vodi od 2015. godine, kada je zabranio uvoz crnih automobila. Odličan start, no još uvijek bezazlen u odnosu na njegova prethodnika Nijazova koji se proglasio ocem svih Turkmena, mjesece u godini preimenovao je po članovima obitelji, a na centralni gradski trg postavio je pomičnu skulpturu samog sebe izrađenu od zlata koja se zakreće i prati putanju Sunca. 

Pročitajte više