Umjesto Focusa stiže Fiesta RS?

U FORDU navodno planiraju proizvesti performance izvedbu Fieste koja bi umjesto očekivanog Focusa mogla dobiti oznaku RS. Iako Focus ima svoje prednosti, razloga za eventualnu zamjenu Focusa Fiestom je više.

Općenito u svijetu auto-industrije već neko vrijeme traje trend posvemašnjeg downsizinga, kako po pitanju veličina automobila tako i obujma njhovih motora. Manju bi Fiestu tako pokretao manji motor. Također, pojedini čelnici Forda se protive RS modelu s petorim vratima, a kako više nema trovratnog Focusa ostaje im Fiesta.

Nadalje, činjenica je i kako je Fiesta sada tzv. globalni automobil te kako Ford trenutno sudjeluje u svjetskom prvenstvu u reliju (WRC) upravo s Fiestom RS WRC, pa je sasvim logično da istovremeno pokuša dodatno zaraditi i na njezinoj cestovnoj izvedbi.

Ipak, dobri prodajni rezultati dosadašnjeg Focusa RS bi nas dali navesti na zaključak kako bi se oba modela mogla pojaviti u ovoj izvedbi. No problem bi mogli predstavljati troškovi razvoja, koji bi pak kod Fieste mogli biti nešto niži s obzirom na već postojeću WRC verziju. Tu je i skorašnja ST izvedba koja bi poslužila kao temelj za daljnji razvoj.

Očekuje se kako bi Fiestin EcoBoost motor u RS izvedbi mogao razvijati snagu od oko 220 KS što bi trebalo omogućiti ubrzanje do 100 km/h za manje od šest sekundi.

Za sada nije poznato kada novi RS model, bilo Fiestu ili Focus možemo očekivati na tržištu.

Pročitajte više