Umjesto grba ovo su trebali biti logotipi slavne automarke

Foto: Porsche

POČETKOM 1960-ih slavna je njemačka marka sportskih automobila umalo dobila novi logotip. 

Jedan od najprepoznatljivijih automobilskih logotipa, odnosno, bolje rečeno, grbova je svakako onaj Porscheov. Crni konj na zlatnoj podlozi je zaštitni znak Porschea od 1952. godine, ali je u međuvremenu bilo pokušaja da ga se 'osvježi' modernijim rješenjima. 

Kad vidite prijedloge novog grba i one koji se i danas čuvaju u Porscheovoj arhivi, možemo samo reći da je dobro što je Porsche ostao dosljedan originalu te ga s godinama samo dodatno dotjerivao. Naime, aktualni Porscheov grb se još 1960-ih suočio s brojnim kritikama, a najviše su se žalili prodavači. Razlog danas zvuči banalno, ali u to vrijeme je printanje u boji bilo izuzetno skupo, a logotip se u tisku pokazao previše kompleksnim.

>> FOTO Porsche je opet mijenjao logo, vidite li što je novo?

Dodatno, 1961. godine je tadašnji šef marketinga Hermann Lapper dobio mišljenje prodajnih menadžera koje je najkraće rečeno glasilo: "Različite boje i mnogi detalji u cjelini ne daju kompaktan, koherentan vizualni efekt u cestovnom prometu.” Kao primjeri dobrog dizajna dani su Mercedes i Volkswagen, dok je Porscheov smatran zastarjelim. 

Krenulo se s osmišljavanjem novih rješenja, a sada ih može vidjeti i javnost, jedan od tih logotipa umalo je 'krasio' nasljednika Porschea 356, model 911. Na kraju je ipak odlučeno da se zadrži stari logo. Točan razlog nije poznat, ali na koncu odluka se pokazala pravovaljanom. Porscheov logo je danas jedan od najprepoznatljivijih u automobilskom svijetu i šire. 
 

Pročitajte više