Uragan Ian od električnih automobila napravio tempirane bombe

Screenshot: Twitter

VELIK broj električnih vozila mogao bi se zapaliti. 

Uragan Ian je napravio brojne probleme na Floridi, a u tom naletu stradala su i električna vozila. Naime, sva električna vozila koja su tijekom uragana bila pod vodom i čije su baterije bile natopljene vodom mogla bi se uskoro zapaliti. 

Jimmy Patronis, glavni financijski direktor i vatrogasni dužnosnik Floride, putem svojeg Twitter profila upozorava na ovu opasnost naglašavajući kako su se prvi slučajevi već dogodili, a u nekima je i sam svjedočio prilikom gašenja požara. 

 

Objavio je videomaterijal s požarišta gdje su vatrogasci pokušali ugasiti požar na Tesli Model X koji se zapalio nasred ulice. Jedan od promatrača rekao je kako su već Teslu zalili s preko 5500 litara vode, ali se i dalje dimi. Državni vatrogasni dužnosnik naglašava kako je za gašenje požara baterije potrebna "posebna obuka i razumijevanje električnih vozila".

Prema nedavnoj studiji AutoInsuranceEZ-a, hibridna vozila osjetljivija su na požare od električnih, ali je veći problem da je sami požar iznimno teško ugasiti. Zbog korozije u ćelijama litij-ionske baterije, električno vozilo može ispuštati dim i plamen duže vrijeme, čak i nakon što je potopljeno u vodi.

 

Kako Florida ima drugi najveći broj registriranih električnih vozila u Sjedinjenim Državama (iza Kalifornije), na Floridi postaju svjesni problema. Krajem prošle godine na Floridi je bilo gotovo 100.000 električnih vozila.

Pročitajte više