Velika pobjeda osiguravajućih kuća: Mnogi bi radi gluposti mogli ostati bez novca

Foto: Shutterstock

PUNO JE PRAŠINE podigao novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu - izglasan 15. prosinca prošle godine - radi promjene u jednom članku, za koju se tvrdi kako je revolucionarna. Naime, po novom zakonu sudionici u prometnoj nezgodi imaju obavezu ispuniti europsko izvješće o prometnoj nesreći ili razmijeniti podatke, jer ako to ne naprave, gube prava od osiguranja, koja su se do sada gubila za teške prekršaje kao što su pijanstvo, vožnja pod utjecajem droga ili vožnja bez ispravne vozačke dozvole. Zvuči gordo, ali i nije baš tako.

U biti, riječ je prije svega o pobjedi osiguravateljskog lobija koji je sada i zakonski regulirao ono što je bila uobičajena obveza osiguranika, ali definirana tek u internim uvjetima svakog pojedinog osiguravatelja. Naime, kako bi eliminirali prevarante, osiguravatelji su i do sada od sudionika tražili da se nezgoda dokumentira ili policijskim zapisnikom, ili europskim izvješćem, ili zajedničkom izjavom sudionika ili da barem imaju kontakte svih sudionika kako bi mogli provjeriti njihove priče. Međutim, kako to nije bilo upisano u zakon, otklon šteta koje nisu imale takve dokaze u praksi je vrlo često padao na sudu, pa su nerijetko morali isplaćivati u najmanju ruku vrlo sumnjive štete.

Bijeg s mjesta nezgode ozbiljno se sankcionirao i do sada. Podsjetimo kako Zakon o sigurnosti prometa na cestama već sada propisuje kako će se kaznom od 390 do 920 eura kazniti onaj tko ne ostavi svoje podatke, ne ispuni europsko izvješće ili napusti mjesto nezgode, i to kada postoji samo manja materijalna šteta. Ako je šteta velika ili ima ozlijeđenih, kazne su i znatno veće, čak i zatvorske. Sada je to samo prošireno i na gubitak prava kod osiguranja.

Dakle, konkretno, što treba napraviti u slučaju nezgode s manjom materijalnom štetom (ako znamo da se u drugim slučajevima mora zvati policija), a da budete u skladu sa zakonom? Ako ste vi skrivili štetu na, primjerice, parkiranom automobilu, morate ostaviti svoje podatke: ime, prezime, adresu i broj telefona, da vas oštećeni može kontaktirati. Ako je vaš parkirani automobil oštećen, obavezno zovite policiju, jer riskirate da vam osiguranje otkloni štetu u skladu s novim zakonom.

Međutim, ako je došlo do nezgode gdje su prisutne obje strane, Hrvatski ured za osiguranje vas savjetuje da napravite sljedeće:

Potrebno je odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

Preporučuje se da iz neposredne udaljenosti fotografirate oštećenja na vozilima, tragove kočenja i zanašanja, otpale krhotine na kolniku...

Ako vam drugi sudionik prometne nesreće odbije dati osobne podatke, odnosno podatke o vozilu ili napusti mjesto prometne nesreće, u slučaju oprečnih mišljenja glede krivnje, u slučaju sudara s neregistriranim vozilom, s vozilom inozemne registracije, u slučaju alkoholiziranosti vozača, vožnje bez vozačke dozvole i slično - preporučuju da o prometnoj nesreći obavijestite policiju koja će izaći na mjesto prometne nesreće (čl. 183. Zakona o sigurnosti prometa na cestama).

Uglavnom, ono što nipošto ne smijete napraviti je otići s lica mjesta, jer osim kazne, automatski ćete izgubiti i prava od osiguranja.

Pročitajte više