Veliki povratak: Moskvič pokreće proizvodnju

Foto: arhiva Index.hr

SUKLADNO najavama, Rusi su čvrsti u naumu da do kraja ove godine pokrenu proizvodnju.

Bilo je to u svibnju kada je moskovski gradonačelnik samo nekoliko sati nakon što je Renault prodao svoje pogone Avtovazu objavio kako će reinkarnirati legendarnu rusku marku. Moskvič, koji je prestao postojati 2006. godine, sada se vraća na scenu, a prvi primjerci iz tvornice će početi silaziti već u prosincu ove godine, doznaje Reuters. 

Službeni internacionalni naziv nekadašnje Renaultove tvornice sada je Moscow Automobile Factory Moskvich. "Automobilska industrija je doživjela ozbiljan krah ove godine, ali unatoč tome, nadam se da ćemo moći pokrenuti tvornicu Moskvič u prosincu uz pomoć ministarstva industrije i trgovine“, izjavio je moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin, doznaje agencija Interfax.

 

Plan je da tvornica do kraja godine proizvede 600 automobila, od čega će njih 200 biti na električni pogon. Plan za sljedeću godinu je daleko optimističniji, čak 50.000 primjeraka. Jedino što je ostalo nepoznato je koji će se modeli uopće proizvoditi. 

Prema dostupnim informacijama, ova bi tvornica trebala postati centar ruske autoindustrije po pitanju električnih vozila. Ured gradonačelnika i Kamaz već su se ranije dogovorili kako će u modernizaciju tvornice uložiti oko 83 milijuna eura. Kamaz je u potrazi za partnerom u području proizvodnje automobila, a pretpostavlja se kako je najizglednija suradnja s kineskim partnerom, kompanijom JAC.

Podsjetimo, Renault je Avtovazu prodao svoju tvornicu po cijeni od 1 ruskog rublja ili 0.017 eura, ali uz pravo prvootkupa u narednih šest godina. U pogonima u Moskvi proizvodili su se Renault Arkana, Duster i Captur te Nissan Terrano. 

 

Pročitajte više