Veliki povratak najekscentričnijeg njemačkog proizvođača

 Foto: Wiesmann

NJEMAČKI Wiesmann sve do prije nekoliko godina nudio je originalne automobile impresivnih voznih karakteristika, a sada se vraća na scenu.
 
Britanci još imaju Morgana, Bristol i nekoliko manjih igrača, a Nijemci su se mogli podičiti Wiesmannom, ekscentričnim karoseristom koji je na najbolji mogući način spajao retro dizajn i BMW-ovu tehnologiju. I to je znao dobro naplatiti. 
 
Posljednje dvije godine tvrtka se pokušava podići na noge i ponovo pokrenuti proizvodnju. Prvi korak je najznačajniji, a on je odrađen - Wiesmann i BMW sklopili su sporazum o korištenju BMW-ova motora u budućem modelu Wiesmanna. I to ne bilo koji već 4,4 biturbo V8 iz M5 koji u maksimumu daje 600 KS. 
 
 
Zasad je nepoznato u koji će model biti ugrađivan novi motor. Tvrtka koju su 1980-ih utemeljili Martin i Friedhelm Wiesmann zadnji model predstavila je 2013. godine na ženevskom salonu povodom proslave 25. godišnjice tvrtke. Godinu kasnije tvrtka prestaje s radom, a 2016. kupuju ju braća Berry. Tvrtku od tada vodi Mario Spitzner pokušavajući je vratiti u život. Sudeći po najnovijim informacijama, to mu je i uspjelo. 

Pročitajte više