VIDEO BMW protiv Lexusa: Čiji motor će duže izdržati bez ulja?

Screenshot: YouTube

POMALO nekonvencionalan usporedni test nekad najprestižnijih modela BMW-a i Lexusa. 

Čak i slabije upućeni vozači, pa i oni tehnički neosviješteni znaju da motor automobila ne smije ostati bez ulja. Motorno ulje ima nekoliko bitnih funkcija uključujuću logu podmazivanja i hlađenja, pa je jasno da motor bez ulja ne može dugo izdržati. 

Pitanje nije može li motor bez ulja izbjeći havariju, već koliko dugo može izdržati prije nego što nastupi potpuni kolaps motora. To jako dobro znaju dečki iz Carwowa koji su svejedno odlučili dva motora ostaviti bez ulja. A da stvar bude zanimljivija, na tapeti su moćne krstarice s V8 strojevima, BMW 735i i Lexus LS430.

Radi se o primjercima u poznijim godinama koji više nisu ni sjena onog što su nekada predstavljali pa su kao takvi krenuli put otpada. Ali motori su prije testa još uvijek uredno radili što je bila odlična prilika da ih se podvrgne zadnjem testu izdržljivosti. 

Ulje je ispušteno iz motora i test je počeo. Odmah po startu kreće i neugodan zvuk, a onda su dignuti okretaji na 3000 o/min, i to na 30 sekundi. Kvar se još nije dogodio pa je krenulo turiranje. Nakon samo 10 sekundi u crvenom polju prvi je motor kapitulirao. Drugi je izdržao puno duže, čak 7 minuta i 34 sekunde. 

Test je pokazao ono što smo znali, a to je da motor bez ulja ne može dugo izdržati. Sve ostalo su samo naklapanja, jer činjenica da je jedan motor stradao puno ranije ne govori puno. Uostalom, ne znamo ni u kakvom su stanju bili motori prije samog starta testa. 

Pročitajte više