VIDEO Boston Dynamics ima novog robota, objavili snimku

Screenshot: Boston Dynamics/YouTube

Boston Dynamics lansirao je novu, električnu verziju svog humanoidnog robota Atlasa, nakon što su najavili povlačenja hidrauličkog modela.

U objavljenom videu novi Atlas se presavija kako bi ustao iz ležećeg položaja prije nego što zakorači prema kameri i okrene glavu. Udovi, torzo i glava robota mogu se rotirati 360 stupnjeva, što Atlasu daje širok raspon kretanja.

Tvrtka je rekla da je njihova električna verzija Atlasa jača, s većim rasponom kretanja od prethodnih generacija, te da se kreće na načine koji "nadilaze ljudske sposobnosti".

"Dizajnirali smo električnu verziju Atlasa da bude jača, spretnija i agilnija", stoji u objavi na blogu tvrtke. "Gradimo robota koji će se kretati na najučinkovitiji mogući način kako bi dovršio zadatak, umjesto da bude ograničen ljudskim opsegom kretanja", pišu.

Hyundai želi humanoidne robote u tvornici

Hyundai, koji je kupio Boston Dynamics je 2021. godine, planira u svojim tvornicama koristiti humanoidne robote. Novi proizvodni pogoni trebali bi služiti kao poligon za testiranje Atlasovih mogućnosti, objavila je korejska tvrtka.

Boston Dynamics je objavio i oproštajni video o povučenoj hidrauličkoj verziji robota.

“Gotovo desetljeće Atlas je poticao našu maštu, inspirirao nove generacije robotičara i preskakao prepreke na terenu. Sada je vrijeme da se naš hidraulički robot Atlas zavali i opusti", piše Boston Dynamics.

 

Pročitajte više