VIDEO Američki MIT napravio je motocikl na vodik

Foto: MIT

GLASOVITO američko sveučilište Massachusetts Institute of Technology, poznatiji kao MIT, već dugo ima iskustva kada je u pitanju izrada i utrkivanje s inovativnim električnim vozilima. Ovaj put usmjerili su pogled na svijet na dva kotača i kreću u proizvodnju električnih motocikala s vodikovim pogonom.

Još u listopadu 2023., MIT-ov tim za EV proveo je uspješnu demonstraciju svog prototipa na vodik. Da stvari budu još bolje, neće zadržati prototip samo za sebe. Novi vodikovo-električni stroj dizajniran je kao prototip otvorenog koda, sa svim planovima dostupnima na internetu. To znači da se razvoj može nastaviti i razgranati jer se na motocikl mogu instalirati i druge komponente te dalje eksperimentirati na prototipu.

Napajanje bez ograničenja

Cijeli projekt predvodi Aditya Mehrotra, diplomirani student koji radi s Alexom Slocumom, profesorom strojarstva. Mehrotra se fokusirao na energetske sustave. Kako je zaljubljenik u motocikle, došao je na ideju električnog motocikla na vodik. Objasnio je da, iako su baterije posljednjih godina napredovale, još uvijek imaju svoja ograničenja.

Jedno od najvećih ograničenja je njihovo vrijeme punjenja, jer čak i najbržim punjačima danas treba podosta vremena da napune bateriju. U međuvremenu, punjenje vodikom moglo bi, teoretski, biti jednako brzo kao punjenje spremnika benzinom.

Kako to sve funkcionira? U videu postavljenom na službeni YouTube kanal MIT-a, Mehrotra objašnjava da bicikl na vodik radi slično kao električni motocikl na baterije s produživačem dometa. Postoji motor koji pokreće kotač i kontroler motora koji pretvara istosmjernu struju u izmjeničnu struju za motor. Ovaj kontroler dobiva napajanje iz baterije i opskrbljuje ga motoru za okretanje kotača. Prilično jednostavno, zar ne?

Vodikov sustav ovdje radi paralelno s baterijom, ponašajući se poput punjača. Kao takav, dok motocikl vozi, prazni bateriju koja se zauzvrat kontinuirano puni pomoću vodikove gorive ćelije.
Mehrotra objašnjava da sve dok je prosječna izlazna snaga baterije niža od prosječne izlazne snage vodikove gorive ćelije, baterija se nikada ne isprazni.

Kada se goriva ćelija istroši, jednostavno je zamijeniti je novom, što traje nekoliko sekundi ili najviše nekoliko minuta.

Tehnologija dostupna svima

Naravno, sljedeći bi korak bio pomaknuti granice onoga što je vodikova tehnologija sposobna. Primjerice, Toyota ima električni automobil s vodikovim pogonom pod nazivom Mirai. Kao takav, dio je cilja MIT-ovog EV tima da poveća potražnju za vodikom kako bi se moglo razviti više infrastrukture i tehnologije koja okružuje vodik.

Tim se nada da će se u budućnosti fosilna goriva moći u potpunosti zamijeniti vodikom, a sve to uz istu razinu učinkovitosti i pogodnosti kao i benzin.

Pročitajte više