VIDEO Evo zašto je Rimac Concept_One toliko brz

Screenshot: YouTube
 
KAD je Rimac predstavio Concept_One u proizvodnoj izvedbi malo tko je vjerovao da je dosita toliko brz. Težak električni bolid ogromne snage je jedna stvar, a praksa sasvim druga. 
 
Svjetski mediji raspisali su se o novom čudu iz malene Hrvatske u kojoj autoindustrija baš i nema veliku tradiciju. No, kad automobil u utrci ubrzanja pobjedi Porsche 918 Spyder, a na stazi razvali Bugatti Veyron, mnogi se pitaju kako mu to uspijeva s teškim baterijama i obiljem tehnologije u pozadini. Među njima je i Road & Track, a kao glavnog "krivca" vidi vrlo napredni torque vectoring sustav. 
 
Concept_One ima četiri elektromotora, svaki za jedan kotač, a da bi u svakom trenutku prenijeli maksimum na podlogu brine se napredni sustav, punim imenom Rimac All Wheel Torque Vectoring System (RAWTV). Isti dopušta prilagodbu snage pogona ili pak kočenja 100 puta u sekundi, neovisno za svaki kotač. Dodatno, vozač može i ručno prilagoditi sustav svojim potrebama i doslovno dozirati ponašanje vozila, od podupravljanja do preupravljanja. 
 
Kako funkcionira RAWTV možete vidjeti u nastavku.
 

Pročitajte više