VIDEO Bila je najmodernija Fiatova tvornica, pogledajte kako danas izgleda

Screenshot: YouTube

ZADNJI automobil je u ovim pogonima proizveden daleke 2011. godine. 

Na YouTube kanalu Forgotten Buildings objavljen je video koji prikazuje napuštenu Fiatovu tvornicu. Tvornica u Terminiju nedaleko od Palerma na Siciliji zatvorena je prije više od deset godina, ali i danas stoji kao svjedok prošlih vremena s opremom korištenom za proizvodnju legendarnih modela kao što su Panda, 126 i Punto. 

Tvornica je otvorena 1970. godine, kao posljedica državne politike za forsiranjem industrijalizacije juga zemlje. U asortimanu je imala modele 500, Panda, Punto, ali i Lanciju Ypsilon, koja je bila ujedno i zadnji model u proizvodnji. Godišnje se proizvodilo oko 140.000 automobila, a u pogonima je radilo oko 1800 radnika. Kako tvornica nije radila punim kapacitetom, s vremenom je postala velik uteg Fiatu, pa i izvor stalnih gubitaka. 

 

Tvornica je u međuvremenu prodana, a zadnji vlasnik je tvrtka Bluetec, koja je navodno planirala proizvoditi električne automobile, otkriva snimatelj videozapisa. No, kako je 2019. godine otkrivena prevara od oko 16 milijuna eura, sve aktivnosti su obustavljene te od proizvodnje nema ništa. Stoga će tvornica po svemu sudeći biti uskoro srušena. 

Pročitajte više