VIDEO Ford obnavlja svoj bestseler: Puma je opasnija nego ikada

Foto: Ford

FORD PUMA iznimno je popularan automobila širom Europe. Konačno, bio je na vrhu ljestvice prodaje automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023. godine što je dokaz njegove značaja u Fordovoj paleti. Međutim, mali SUV nikada se nije suočio s jačom konkurencijom no što je to sada, pa mu je priređeno osvježenje koje donosi nekoliko vanjskih izmjena i veliki remont unutrašnjosti s tehnologijama više razine.
Propast Ford Fieste znači da se Puma mora svidjeti kupcima superminija poput Opel Corse i Toyote Yaris, kao i kupcima malih SUV koji bi inače razmišljali o Nissanu Juke, Volkswagenu T-Cross ili Citroenu C3 Aircross. 

Izvana, nova Puma izgleda sve samo ne identično automobilu koji je prvi puta lansiran 2019. Prednji dio ima najnoviji izgled Fordovog logotipa, plus potpuno nova prednja svjetla koja uključuju nova izgled dnevnih svjetala. Postoje i varijacije razine opreme, s modelima Titanium koji imaju drugačiju prednju rešetku, a verzije ST-Line imaju agresivniji prednji branik.

Unutrašnjost je mjesto gdje je Ford potrošio najviše novca na svoj bestseler. Tu je potpuno novi izgled ploče s instrumentima koji je dizajniran da bude manje pretrpan nego prije, s tankim ventilacijskim otvorima i novim dizajnom dvokrakog upravljača.

Novi softer za obradu podataka

Ovaj fokus na čistiji izgled znači da Puma slijedi trend gubitka fizičkih prekidača i stavljanja kontrola za ključne funkcije na središnji zaslon osjetljiv na dodir. Kako bi se nosila s tim, Puma dobiva par zaslona koji su znatno veći nego prije. Digitalna ploča s instrumentima sada ima dijagonalu od 12,8 inča – i može se prilagoditi za davanje prioriteta preferiranim informacijama vozača – dok je zaslon infotainmenta 12-inčni panel. Sve to pokreće Fordov softver SYNC 4, s bržom obradom od trenutne Pumine postavke SYNC 3, plus algoritam strojnog učenja.

Ostale značajke osvježene kabine automobila uključuju ambijentalno osvjetljenje, akustično laminirano vjetrobransko staklo, opcijski panoramski stakleni krov i presvlake od sintetičke kože na sjedalima, upravljaču i naslonu za ruke – s različitim bojama šavova, ovisno o razini opreme. U međuvremenu, Pumin MegaBox koji se može isprazniti na prtljažniku ostaje - značajni prodajni argument među brojim suparnicima.

Izbor od tri benzinska blaga hibrida

Ispod poklopca motora, tvrtka je malo racionalizirala ponudu Puminih pogonskih sklopova. U središtu je 1,0-litreni trocilindrični EcoBoost benzinski motor, dostupan sa 123 KS ili 153 KS, potpomognut 48-voltnim blagim hibridnim starter-generatorom. Opcija slabije snage dostupna je ili s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa ili s Fordovim automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom, dok je snažnija jedinica samo automatska.

Vrh ponude također se prorjeđuje, jer visoko cijenjena Puma ST gubi svoj 1,5-litreni motor od 197 KS i, što je ključno, opciju ručnog mjenjača. Umjesto toga, novi model nudit će se samo s blago hibridnom verzijom 1.0 EcoBoost motora od 168 KS i sedmostupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. 

 

Revizije također donose novi sigurnosni set; Puma sada dobiva Intersection Assist (koji pazi na cestu ispred sebe radi mogućih sudara s pješacima i biciklistima), Reverse Brake Assist (koji može spriječiti vožnju unatrag u statične objekte) i Rear Cross Traffic Braking, koji čini isto ako otkriva ljude ili druga vozila koja se kreću iza stražnjeg dijela automobila.

Kasnije dolazi i električna verzija

Mnogi od Puminih konkurenata dostupni su s izborom benzinskog ili čistog električnog pogona. Ford će pokušati riješiti taj problem lansiranjem Pume Gen-E kasnije ove godine. Očekuje se da će dijeliti pogon s električnom verzijom nedavno lansiranog Tourneo Couriera.

Pune specifikacije i cijene tek trebaju biti objavljene, ali se očekuje da cijene ne bi smjele biti znatno više od dosadašnjeg modela. 

Pročitajte više