Video: Francusko-japanska alijansa spremna za Europu

IAKO bi prvi dojam o ovogodišnjoj postavi Renault-Nissan alijanse na ženevskom auto salonu mogao biti pomalo blijed, bolja analiza ponuđenog takvom mišljenu ne bi dala za pravo.

U drugom dijelu našeg izvještaja iz Ženeve donosimo prikaz najznačajnijih noviteta Renault-Nissan korporacije. Tematski prikaz najvažnijih izložaka i ovaj je put obuhvatio ekskluzivni videomaterijal kojeg vam direktno iz Ženeve donosi Mojauto.net.

Renault, Nissan i Infiniti su odigrali nekoliko vrlo važnih karata. U pravilu je riječ o dobro poznatim adutima, temeljito obnovljenim i osnaženim sportskom dinamikom, od kojih se na  europskom tržištu očekuju odlični prodajni rezultati. Priča za sebe je Infiniti na kojem je tek da se dokaže.

Renault je predstavio nekoliko noviteta koji bi i na našim prometnicama uskoro trebali postati vrlo česti gosti. Riječ je o modelima namijenjenim obiteljima te onima željnim sportskog užitka u vožnji. Prije svega tu je osvježeni Clio, u nas vrlo popularni francuski mališan, koji je predstavljen u čak tri izvedbe. Dakle, riječ je o standardnom hatchu, karavanu te sportskoj Renault Sport verziji.

Osvježeni Clio s dizajnerske strane donosi prvenstveno prilagodbu novim značajkama Renaultovog dizajna, a s one tehničke unaprijeđenu motorizaciju te nešto bogatiju opremu. U konačnici najzanimljivijom se čine čak tri sportske izvedbe GT, RS Sport Luxe ili 200 te RS Sport Cup.

GT je orijentiran dinamičnijem izgledu dok pravi sportski duh leži u potonja dva modela. Njih naime pokreće atmosferski 2.0 16v snage 200 KS, dakle 3 KS više od prethodnika, a razlikuje ih čvršći ovjes i 30-ak kilograma manje.

Obiteljsku notu nastavljaju karavanski Megene te Scenic i Grand Scenic. O prvome recimo kako je riječ o Sport Tourer izvedbi koja će pored povećanog prtljažnika (524/1595 l) kupcima, zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku, ponuditi izdašniju ponudu prostora u kabini. Dakako motorizacija će biti preuzeta iz standardnog kompakta uključujući i novi 1.4 turbo-benzinac snažan 130 KS.

Ženeva je poslužila i kao pozornica za predstavljanje treće generacije Scenica i njegove veće izvedbe, Grand Scenic.

Riječ je o modelima koji su začeli svoj segment, a koji će i u budućnosti privlačiti velikom praktičnošću u privlačnom pakiranju, sada usklađenom s najnovijim Renaultovim modelima. Motorizacija uključuje tri benzinska (1.4 turbo,1.6 i 2.0), raspona snage od 110 do 140 KS, te dva dizelska (1.5 i 1.9) motora u ukupno šest izvedbi snage od 90 pa sve do 160 KS. U manji Scenic se može smjestiti petoro, a u veći sedmoro putnika, a recimo i kako je obujam prtljažnika prvoga 522, a drugoga 702 litre (bez trećeg reda sjedala).


 
Šećer na kraju je svakako Renault Sport izvedba modela Megane Coupe. Megane Renaultsport 250  pokreće isti 2.0 16v turbo motor iz prethodnika, no sada s 25 KS više. Recimo i kako mu maksimalni okretni moment iznosi 340 Nm.

Svakako vrijedi spomenuti i činjenicu da će model biti dostupan s dva podešenja ovjesa, Sport i Cup, a potonji će biti opremljen diferencijalom s blokadom. Dolazak na tržište se očekuje polovicom godine.

Konceptnim modelom Qazana Nissan nam najavljuje novi kompaktni crossover, koji će se u modelskoj ponudi smjestiti ispod velikog hita Qashqaija. Produkcijska inačica bi na tržište trebala stići u drugoj polovici sljedeće godine, a ista bi s konceptnim modelom, što se izgleda tiče, najvjerojatnije dijelila tek općenite značajke, dok će ekstravagantni detalji, posebice interijera, ostati zaboravljeni. Stoga očekujmo coupeovsku konturu, višu podnicu i sl. Konkretno dimenzije Qazane su 4060/1780/1570 mm, dok joj međuosovinski razmak joj iznosi 2530 mm.

Sportski coupe 370Z je javnosti predstavljen još u studenom na auto salonu u Los Angelesu, dok je u Ženevi održana njegova europska premijera. Kako je riječ o modelu s kojim smo se već imali prilike upoznati, reći ćemo samo kako isti pokreće 3,7-litreni motor s VVEL (Variable Valve Event and Lift) sustavom snage 336 KS pri 7.000 o/min i najvećeg okretnog momenta od 366 Nm pri 5.200 o/min. U europske salone dolazi u travnju, a za očekivati je, kao i do sada pristupačnu cijenu po pitanju omjera uloženog i dobivenog.

Infiniti je u Ženevi odlučio obilježiti dvadeset godina postojanja hibridnim coupeom Essence čija važnost prvenstveno leži u njegovom dizajnu. Naime, ovaj bi nam automobil trebao ukazati na smjer kretanja dizajna budućih modela pod Infinitijevom značkom, kako eksterijera tako i interijera i samim time privući europsku javnost.

Nećemo pogriješiti niti ako spomenemo njegov hibridni pogonski sklop.

Ovu, možda i najljepšu ovogodišnju ženevsku studiju pokreće 3.7 V6 bi-turbo benzinac s novim sustavom izravnog ubrizgavanja snage 440 KS uparen s elektromotorom nazvanom D3 koji razvija 160 KS i 500 Nm. Drugim riječima ukupna snaga od 600 KS uz prosječnu potrošnju do 8 l/100 km.

Cabrio izvedba modela G37 je, poput svog bratića iz Nissana, modela 370Z, debitirala u Los Angelesu krajem prošle godine i u Ženevi je održana njegova europska premijera. U odnosu na standardni model jedina bitna razlika je sklopivi tvrdi krov.

Sve u svemu Renault-Nissan alijansa pokazala se u punom svjetlu, kako po pitanju serijskih primjeraka, tako i kada su u pitanju inovacije, dizajnerske i tehnološke.

M.N
Foto: Mojauto.net, Arhiva Indexa

Pročitajte više