VIDEO I novi Porsche zna plesati

Foto: Porsche

POSLJEDNJIH godina na automobilima su mnogima zanimljiviji gadgeti od samih voznih karakteristika. 

Veličina ekrana, sustavi asistencije, LED rasvjeta, samo su neki od tzv. dodataka koji za mnoge čine razliku pri odabiru novog automobila. Na pola puta smjestio se i aktivni ovjes, 'dodatak' koji itekako utječe na vozne osobine, ali ga se promovira na banalniji način. 

I dok će Mercedes zaplesati kako bi se iskopao iz pijeska, Porsche Panamera to čini iz čiste zabave. Nekako nam je teško zamisliti da bi Porscheova coupe limuzinu sišla sa asfalta, pa čak i na kratko. Porsche je odlučio demonstrirati način rada aktivnog ovjesa kroz niz video materijala među kojima je možda najupečatljiviji onaj putem mobilnog telefona. 

Pokretan aplikacijom

Zahvaljujući odgovarajućoj aplikaciji moguće je pokretom telefona narediti Porscheu kako će se nagnuti. Naginjanjem telefona aktivira se električno pogonjena pumpa na odgovarajućem kotaču i aktivira reguliranjem hidrauličkog tlaka u amortizeru. 

Sustav je navodno toliko snažan da eliminira neželjene kretnje, a posebno rotacijska gibanja oko središnjih osi vozila kao što su ljuljanje i posrtanje. Amortizeri mogu mijenjati svoje karakteristike do 13 puta u jednoj sekundi, a upravljani su akcelerometrima koji nadziru sva kretanja vozila.

Nažalost, sustav upravljanja ovjesom putem mobilnog telefona nije dostupan na serijskom modelu, već je vezan isključivo uz Porscheovo demonstracijsko vozilo. 

Pročitajte više