VIDEO Ide u prodaju: Nudi mjesta za petero i vozi na "sunce"

Screenshot: YouTube

DVIJE godine nakon prvih najava i nekih pola godine nakon premijere, nizozemska tvrtka Lightyear je na ovogodišnji CES dovela svoj model i prepustila ga sudu javnosti.

Ono što Lightyear One čini posebnim su solarni paneli na krovu automobila. Površine su oko pet četvornih metara, a za sunčana dana mogu prikupiti energije i za do 70 km dosega. Zvuči odlično, a svakako dio zasluga ide i na račun odlične aerodinamike. Koeficijent otpora zraka je 0,20.

Pritom ovaj auto nije poput solarnih automobila na kakve smo navikli. Nudi potpuni komfor te je u potpunosti legalan za korištenje na cesti. Pokreće ga četiri elektromotora smještena u kotače, a zahvaljujući baterijama kapaciteta 60 kWh nudi i doseg od čak 725 km. Kompatibilnost s brzim punjačima znači 570 km dosega u jedan sat punjenja. Performanse nisu u prvom planu pa tako ovaj električni automobil do 100 km/h stiže za 10 sekundi.

Ono što svakako nije dobro je cijena. Lightyear One u prodaju na europsko tržište dolazi 2021. godine, a početna cijena je 119.000 eura. Recimo i kako govorimo o potpuno opremljenoj limuzini duljine preko pet metara koja nudi prtljažni prostor od 780 litara te potpunu kompatibilnost s modernim tehnologijama.

 

Pročitajte više