VIDEO Japanci predstavili vozilo dvostruke namjene, bus koji može voziti i prugom

Foto: DMV/YouTube

JAPANCI su predstavili novo vozilo koje je odmah ušlo u konkurenciju za najoriginalniji novitet godine. 

DMV ili dulje Dual Model Vehicle je autobus opremljen sustavom koji ga čini kompatibilnim i iza promet željezničkom prugom. I tu se ne radi samo o konceptu, već o vozilu koje je spremno za svakodnevnu upotrebu. Povezivat će mjesta Tokushima i Kochi na jugu Japana, a lokalne vlasti očekuju kako će postati i turistička atrakcija. Kako javlja Reuters, na premijeri održanoj u mjestu Kaiyo u prefekturi Tokushimi predstavljena su tri primjerka u crvenoj, plavoj i zelenoj boji. 

DMV ima sprijeda nekonvencionalni dizajn s ogromnim prednjim prevjesom,  dok po svemu ostalom izgleda kao običan bus. Dizelski motor pokreće stražnje kotače, a može prevesti 21 putnika. Ono što ga čini posebnim je metamorfoza u šinsko vozilo, i to u samo 15 sekundi. U kratkom vremenu podiže se prednji kraj dok je straga kontakt s podlogom ostvaren putem šina. 

Maksimalna brzinama cesti je 100 km/h, dok prugom vozi brzinom do 60 km/h. Jedina mana konstrukcije je nemogućnost vožnje na izraženoj kosini što je posljedica velikog prednjeg prevjesa. 
 

Pročitajte više