Bili su automobili snova 1990-tih, a i danas imaju poseban status i cijenu

Screenshot: YouTube

AKO će trebati izdvojiti automobile koji su obilježili posljednje desetljeće prošlog stoljeća svatko će spomenuti bar jedan od ovih automobila. S razlogom.

Izuzmemo li onu najvišu nišu u kojoj je stolovala Honda NSX, postoji niz sportskih automobila iz Japana koji su obilježili kraj prošlog milenija. Suziti izbor na tri automobila je teško, ali Everyday Driver je to uspio odabravši Mazdu RX-7, Nissana 300 ZX i Toyotu Supru. 

I pritom nitko ne može reći ništa loše za konačni izbor, eventualno da se popis mora proširiti s bar još koji automobilom. Kako god, tri legende su tu i kreću u direktno odmjeravanje snaga. Odlučit će nijanse, ali neke stvari su svojstvene svim modelima. Svi oni su dobrano voženi i svi se odlično drže, čak i Mazda s "problematičnim" rotacijskim motorom. 

Nissan 300 ZX i danas nakon gotovo 40 godina izgleda odlično, Mazda s podiznim svjetlima i zakrivljenim plohama možda djeluje još bolje, dok je Supra već postala ikona za sebe s ogromnim prednjim svjetlima, velikim stražnjim krilom i kokpitom inspiriranim borbenim  zrakoplovom. 

300 ZX je oslanja na V6 Turbo, Mazda ima 1.3 Wankel motor s turbinom, a Supra  3.0 rednog šestcilindraša, dakako su turbinskom pomoći. 

I tu ćemo stati i reći da suprotno očekivanjima pobjednik ove usporedbe ipak nije Supra. Pogledajte i doznajte koji je prvi izbor sretnika koji su isprobali sva tri automobila. 

Pročitajte više