VIDEO Kako zračni jastuk spašava živote

Screenshot: YouTube
 
GOTOVO svi novi automobili standardno dolaze sa zračnim jastucima, no cestama i dalje prometuje izuzetno puno automobila bez ovog elementa sigurnosne opreme, koji je izumljen prije više od pola stoljeća. 
 
Još do prije desetak godina bilo je moguće kupiti novi automobil bez zračnih jastuka. Jeftini kompakti eventualno su imali vozačev zračni jastuk, dok su putnici straga mogli samo sanjati o ovom elementu sigurnosti. Podsjetimo, u Europi se vozački zračni jastuk opcijski nudio tek početkom 1990-tih, a primjerice Audi je čekao do 1994. godine. S obzirom na to da je prosječna starost hrvatskog voznog parka oko 13 godina jasno je kako zračni jastuci u praksi i nisu toliko česta pojava na hrvatskim cestama. 
 
Ako pak razmišljate o promjeni automobila svakako razmislite o nabavci primjerka opremljenog zračnim jastukom. Zajedno sa ABS sustavom i pojasom, to su dodaci kojima možemo pripisati milijune spašenih života. Koriste li se u kombinaciji s pojasem, prednji zračni jastuci smanjuju vjerojatnost teških ozljeda u prometnoj nezgodi za čak 68%. Pritom ako kupujete rabljeni automobil u provjeri automobila svakako provjerite ima li automobil još uvijek zračne jastuke ili ih je tijekom eksploatacije "izgubio".
 
A kako izgleda prometna nezgoda u automobilu bez zračnih jastuka pogledajte u  nastavku.

Zračni jastuk je patentiran još početkom 1950-tih, a početkom 1970-tih pojedini američki proizvođači opcijski počinju nuditi zračni jastuk. 1988. godine vozački je zračni jastuk standardan u pojedinim Chryslerovim modelima, Još 1984. godine američka vlada predlaže obvezu standardne ugradnje zračnih jastuka u automobile proizvedene nakon 1989. godine, no zakonska regulativa definirana je desetljeće kasnije.
 
U Europi se o zračnim jastucima još kasnije počelo razmišljati. 1980-tih Mercedes ih opcijski ugrađuje u S klasu, a Porsche prvi u svijetu serijski ugrađuje (1987. g) vozački i suvozački zračni jastuk na modelu 944. Peugeot za model 306 niti ne nudi zračne jastuke do druge polovice 1990-tih, a Audi ih ne nudi ni na svom najpopularnijem modelu 80/90.
 
 
Polovicom 1990-tih razvija se ideja o dodatnim zračnim jastucima, pa tako Volvo prvi od 1995. godine u model 850 ugrađuje bočne zračne jastuke. Početkom novog milenija na scenu dolaze zračne zavjese , a potom se počinje razmišljati i o zaštiti putnika na stražnjim sjedalima. Danas, ubrojimo li zračni jastuk za koljena, te onaj u pojasu, automobil je moguće opremiti s 10 i više zračnih jastuka.
 
Na tržištima u razvoju, posebno u Latinskoj Americi i Indiji, brojni renomirani proizvođači i dalje prodaju modele bez zračnih jastuka.Takvi automobili na crashtestu "osvajaju" redovito 0 zvjezdica. Sa razlogom. 

Pročitajte više