VIDEO Konačno je stigla! Sve o novoj Škodi Octaviji

Foto: Škoda

ŠKODA JE OBNOVILA hatchback i karavanske verzije svoje kultne Octavije. S više od 7 milijuna prodanih jedinica, to je daleko najprodavaniji model marke. Njegova četvrta generacija sada je dobila osvježen izgled koji uključuje revidiranu Škodinu rešetku i nova LED Matrix prednja svjetla druge generacije.

Kupci imaju koristi od još sveobuhvatnije standardne opreme poput 10-inčnog digitalnog zaslona ili dvozonskog Climatronica. Povrh toga, povećan je udio održivih materijala unutar automobila. Novi sustavi sigurnosti i pomoći poboljšavaju aktivnu i pasivnu sigurnost, a ponuda asortimana dodatne opreme pruža dodatne mogućnosti individualizacije.

Još veća nego dosadašnja

Uz nove i održive materijale za sjedala, armaturnu ploču i panele vrata, 10‑inčni digitalni zaslon sada dolazi kao standard na odabranim varijantama modela. Poznati 10‑inčni virtualni kokpit, predstavljen prilikom lansiranja četvrte generacije Octavije, ostaje u ponudi. Infotainment zaslon od 13 inča dostupan je kao opcija prvi put na Octaviji.

ChatGPT chatbot temeljen na umjetnoj inteligenciji bit će standardno integriran u glasovnu pomoćnicu imena Laura. Integracija ChatGPT-ja uvodi niz novih mogućnosti koje daleko nadilaze prethodne glasovne naredbe. 

Novi, dvodimenzionalni Škodin logo i natpis na vratima prtljažnika nove Octavije odražavaju Škodin dizajnerski smjer. Hatchback i karavanske verzije dostupne su u četiri razine opreme – SE Technology, SE L, SportLine i vRS. Najprodavaniji model češkog proizvođača automobila sada ima redizajnirane prednje i stražnje spojnice koje povećavaju ukupnu dužinu hatchbacka i karavana za devet milimetara, na 4698 milimetara. Donji usisnici zraka i prijelazi prema prednjim lukovima kotača na prednjoj branici redizajnirani su i daju automobilu dinamičniji izgled. 

Pogonski sklop ažurirane Octavije počinje s 1.5 TSI benzinskim motorom i 2.0 TDI dizelskim motorom, svaki sa 116 PS (85 kW) snage i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Kao i verzija 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW), početni benzinski motor opcijski je dostupan s blagom hibridnom tehnologijom i DSG-om.

Energija koja se povrati tijekom kočenja pohranjuje se u 48-voltnu litij-ionsku bateriju, s pomoću vodeno hlađenog 48-voltnog starter-generatora s remenskim pogonom. To podržava motor s unutarnjim izgaranjem te omogućuje Octaviji da krstari s potpuno isključenim motorom.

Kada je potrebna manja snaga, oba 1.5 TSI motora mogu isključiti dva cilindra s pomoću ACT+ aktivne deaktivacije cilindara za smanjenje potrošnje goriva. Turbopunjač ima varijabilnu geometriju turbine i vrhunsku toplinsku učinkovitost.

Sportski RS s 265 KS

Oba 2.0 TSI motora ubrizgavaju gorivo pod tlakom od 350 bara i imaju promjenjivo podizanje ventila. Poboljšani usis zraka i optimizacija trenja doprinose povećanju izlazne snage. Varijanta od 204 KS (150 kW) s pogonom na sva četiri kotača je 14 KS (10 kW) snažnija od svog prethodnika. Najbolji benzinski motor u Octaviji vRS sada proizvodi 265 PS (195 kW) – 20 PS (15 kW) više nego prije.

U oba 2.0 TDI motora, pogon radilice s čeličnim klipovima učinkovito smanjuje gubitke topline dok u isto vrijeme povećava brzinu izgaranja. Tlak ubrizgavanja je 2200 bara, dok turbopunjač koristi varijabilnu geometriju turbine, koja osigurava optimalan tlak prednabijanja u širokom rasponu okretaja, što rezultira glađom karakteristikom krivulje snage.

 

Pročitajte više