VIDEO Mala škola driftanja u BMW-u

Screenshot: YouTube

NEMOJTE ovo pokušavati na javnoj prometnici.

Razumljivo je zašto ovo nije pametno raditi na običnoj cesti kojom se odvija promet. Za efektan prolazak zavoja uz proklizavanje potrebno je puno vježbe, ali i znanja, koje će hladnoj glavi omogućiti da uživa u driftanju. 

Posebno ako ste u BMW snažnom preko 600 KS, kakav je serija 8 u najprestižnijem M Competition izdanju od 625 KS. Jedina dilema je izbor pogona, želite li driftati s uključenim stražnjim ili pogonom na sve kotače. 

Kroz malu školu driftanja vodi nas BMW-ov instruktor vožnje Stefan Landmann. Prva pretpostavka je da imate dovoljno prostora za vježbu, a onda valja isključiti DSC sustav. Kao što pokazuje video, tri su osnovne faze driftanja, gdje je prva ulazak u zavoj, druga kontrola vozila i treća izlazak iz manevra u željenoj putanji. Bitno je balansirati između doziranja gasa i kuta zakreta upravljača. Naravno, Stefan posao odrađuje u savršeno ležernom raspoloženju za koje je potrebno puno vježbe.

Nešto zahtjevnije je kroz cijeli manevar proći s uključenim pogonom na sve kotače. Balansirane vozila je zahtjevnije, ali užitak je jednak. Uostalom, pogledajte video.

 

Pročitajte više