VIDEO Može li vozač utrka zaustaviti auto bolje od ABS-a?

Screenshot: YouTube

BROJNI su vozači koji misle kako mogu pobijediti tehnologiju. Kažu da će šaltati brže i voziti štedljivije od automatskog mjenjača, a neki idu toliko daleko da im ne trebaju ni dokazano učinkoviti sustavi kao što su ESP i ABS. 

Kad je potonji sustav u pitanju nema sumnje kako pomaže u skraćivanju zaustavnog puta, bez obzira na početnu brzinu i kvalitetu asfalta. Međutim, postavlja se pitanje može li ipak profesionalni vozač utrka pobijediti ABS?

Upravo to je pokušao vozač utrka Scott Mansell, zaustaviti automobil brže od računala s ABS-om. Video je objavljen na YouTube kanalu Driven, a stiže nakon ohrabrujućih rezultata iz prijašnjeg testa. Naime, Mansell je u Ferrariju uspio pobijediti računalo i ubrzati brže nego s uključenim launch controlom. 

Kad je pak ABS u pitanju stvari su kudikamo kompliciranije. Testna Mazda MX-5 je s uključenim ABS sustavom imala zaustavni put od prosječno 34.73 metara, uz odstupanje manje od jednog metra tijekom više ponavljanja. Bez ABS-a zaustavni put se drastično produžuje, pa je tako najbolji rezultat od 39 metara postignut u trećem pokušaju, a prosjek je na kraju bio 42.66 metara uz 6 metara odstupanja između pokušaja.  

Nakon ovih testova pokušao je i Mansell. Koliko god se trudio, najbolje što je uspio bez ABS sustava bilo je 37.5 metara, uz prosjek od 39.66 metara i odstupanje od 5.5 metara između pokušaja. Prevedeno, to znači da je obični vozač Miatu s ABS-om zaustavio 2.7 metara prije Mansella bez ABS-a i time sve objasnio. 

Pročitajte više