VIDEO Na aukciji se našao ovaj Saab, evo po čemu je poseban

Screenshot: YouTube/Bilweb Auctions

MNOGI i danas žale za švedskom markom koja je nakon više od deset godina životarenja, izgleda, konačno zatvorila vrata. 

Saab je do zadnjeg dana bio u vlasništvu General Motorsa, a njegovi modeli su bili cijenjeni do samog kraja. Poklonicima nije smetalo što je osnova iz Opela, a ni realno (pre)visoka cijena, kao ni činjenica da su modeli bili pomalo zastarjeli. 

>> Opis automobila i fotografije možete naći ovdje

Krajem 2011. godine General Motors je krenuo u povlačenje iz Europe, a pritom je švedsku marku odbacio. Bez financija Saab je ubrzo zatvorio vrata, a onda se pojavio NEVS i pokrenuo proizvodnju. Izraz "pokrenuo" uzmite sa zadrškom jer se tu radilo isključivo o modelu 9-3 koji je nakon 30 prototipova proizveden u samo 421 primjerku. 

 

Jedan od njih je ovaj primjerak koji se nedavno pojavio u prodaji. U pitanju je 9-3 Aero Turbo4 proizveden 2014. godine. Automobil ima nekoliko vizualnih posebnosti, sjedala su stigla iz Volva XC 90, dok su pojedini dijelovi mehanike zbog nestašice GM-ovih dijelova modificirani. 

Kupci su umjesto ručnog šest-stupanjskog mjenjača mogli birati i automatiku. Kad su pak u pitanju boje, nudile su se također dvije opcije, crna i srebrna. 

Recimo kako je NEVS periodično proizvodio 9-3, a onda je 2017. godine predstavio električnu izvedbu. Bilo je to u vrijeme kad je NEVS prestao koristiti Saabovo ime, a uspjeh je očekivano izostao. Prošle godine tvrtka je bila u potrazi  za novim investitorom, ali bezuspješno. Konačan kraj mogao bi biti ulazak Polestara u tvornicu u Trollhättanu. 

Konkretni pak primjerak je u besprijekornom stanju s tek 2970 prijeđenih kilometara, a trenutno postignuta cijena je 236.000 SEK ili oko 21.100 eura. 

 

Pročitajte više