VIDEO Najluđi Porscheovi automobili na okupu

Screenshot: YouTube

DA bi mogao stalno probijati granice i postavljati standarde, Porsche je morao promišljati izvan okvira, a u tome su mu pomogli razni koncepti automobila. Upoznajte dio njih.

Top Gear nas vodi u garažu u kojoj se nalaze neki od najzanimljivijih Porscheovih automobila. I tu ne mislimo na standardne modele, već na unikate koji nisu dočekali serijsku proizvodnju, nego su poslužili kao praktičan primjer razvoja nekih novih ideja. Neke su urodile plodom, a za neke je i bolje da nikad nisu dospjele u javnost. 

Produženi 928

Kako je ovo Porsche, ovdje su i neke propale ideje itekako zanimljive, a mnoge od njih i osobno bismo isprobali na cesti. Možda je najbolji primjer produženi 928 s dodatnim bočnim vratima. Ovaj četverosjed lako bismo mogli opisati kao najavu onoga što će se dogoditi koje desetljeće kasnije u obliku Panamere. 

Jedan od najuočljivijih izložaka je Panamericana iz 1989. godine. Izrađen je kao poklon za 80. rođendan Ferdinanda Porschea, a ujedno je bio najava novog 911. S dvojakom ulogom sportaša i reli igračke, Panamericana je automobil stvoren za vozački užitak na svakoj podlozi. Ipak, Porscheu se ovaj automobil nije svidio, pa čak ni unikatne gume s Porscheovim logom.

W124 s Porscheovim V8

U Porscheovoj garaži nalaze se i dva Mercedesa. Kultni W124 pokretan je Porscheovim V8 motorom, a G klasa je bila uređena kao automobil za potporu na reliju. Pritom se i natjecao i stigao do odličnog 6. mjesta. Video donosi još niz zanimljivih automobila koje je Porsche izradio u posljednjih nekoliko desetljeća.

Pročitajte više