VIDEO Novi Renault Clio: Uskoro u prodaji, cijene neće (značajno) rasti

Foto: Renault

RENAULT Clio, svojedobno jedan od najprodavanijih modela u Europi, doživio je značajni facelift. 

Otkako su crossover modeli svih veličina i cjenovnih razreda u fokusu Europljana, gradski superminiji izgubili su nekadašnju inicijativu. Najveći danak platila je Fiesta koja se ukida, a i Polo je navodno na izlaznim vratima. 

Ponuda je svakim danom sve oskudnija, ali u Renaultu još ne odustaju. Oni su odlučili Clio učiniti još atraktivnijim i poželjnijim među još uvijek brojnom klijentelom. Možda najveće promjene su vizualne prirode, i to ponajviše sprijeda, gdje je model dobio agresivniji izgled inspiriran novim trendovima francuske škole dizajna. 

Dominira novi logo, dok cjelokupan nastup prati stil viđen na najvećem modelu tvrtke, nedavno predstavljenom Espaceu. LED svjetla ostaju standardna oprema, a izvedbe u razini Techno i Esprit Alpine dobit će i odbojnike estetski inspirirane motorsportom s dvobojnom izvedbom na spomenutoj razini opreme. 

 

 

Dimenzije se nisu mijenjale: dug je 4053 mm, širok 1988 mm i visok 1439 mm.

U kabini novi materijali i kvalitetnija izvedba, ali praktički uz zadržavanje standarda prethodnika po pitanju ekrana – 7-inčni za ulazne modele i 9.3-inčni za opremljenije inačice. Ukupno je u ponudi 20 sustava asistencije vozaču. Tu se opet vraćamo na novi Esprit Alpine paket opreme koji uključuje sportska sjedala, aluminijske pedale, pa i 17-inčne naplatke. 

Nažalost, spominjanje Alpine ne znači i moćne pogone. Najjači je E-Tech hibrid s 1.6 benzincem i 145 KS, a glavninu ponude čini 1.2 benzinac sa 65 (SCe) i 90 KS (TCe) odnosno 100 KS u LPG inačici. I da, usprkos protjerivanju dizelaša, u ponudi ostaje dCi motor, sada u izvedbi sa 100 KS i 260 Nm, ali navodno rezerviran samo za određena tržišta. Električna i plug-in verzija nisu predviđene. 

Prve isporuke kreću u rujnu, a očekuje se kako će početna cijena ostati ispod 20.000 eura.

Pročitajte više