VIDEO Novi Volkswagen ID.7 Tourer: predstavljen je Passat digitalnog doba

Foto: Volkswagen

OVO JE NOVI Volkswagen ID.7 Tourer, karavanska verzija nedavno lansiranog hatchbacka koji već mijenja percepciju električnih automobila njemačke marke. Cijene za Tourer tek treba potvrditi, ali očekujemo da će doći do manjeg povećanja u odnosu na standardni Volkswagen ID.7, kada ovaj znatno praktičniji automobil stigne krajem ljeta.

Prtljažnik od 565 litara

Najvažnija značajka ID.7 je njegov veći prtljažnik, koji je procijenjen na 565 litara sa stražnjim sjedalima u njihovom normalnom položaju, a povećava se na 605 litara s naslonima u najuspravnijemu položaju. Kada se sklopi, to se povećava na 1714 litara – više od MG5, ali manje od najnovijeg Passata s benzinskim pogonom, koji je sa spuštenim sjedalima bolji od ID.7 za 200 litara.

Postoji još spremišta ispod poda prtljažnika ID.7, ali oni koji se nadaju spremištu u stilu Tesle bit će razočarani jer ga nema. Općenito, to je idealno mjesto za spremanje kabela za punjenje.

Obožavateljima dizajna ID.7 svidjet će se novi Tourer, budući da dijele istu temeljnu estetiku. Proporcije dugog krova pomažu u naglašavanju krova kontrastne boje i srebrnih krovnih nosača, koji spajaju uredan stražnji dio i dramatično stražnje osvjetljenje.

Ostaju kontroverzni prekidači

Dizajn interijera također se dijeli s hatchbackom i općenito se smatra korakom naprijed u odnosu na ostale VW-ove ID modele u smislu dizajna, kvalitete i materijala. Infotainment zaslon od 15 inča standardan je na svim modelima i ima isto novo korisničko sučelje kao i hatchback koje donosi znatno poboljšanu upotrebljivost i funkcionalnost.

Osim što ima bržu reakciju i lakši je za navigaciju, veći zaslon također omogućuje statičan odjeljak za kontrolu klime u svojoj osnovi, dok kontroverzni klizni prekidači ostaju. Sada su osvijetljeni i mogu se koristiti noću. VW će također integrirati ChatGPT kako bi podupro svoj novi softver glasovnog asistenta.


Glavnom zaslonu pridružuje se mali zaslon u boji postavljen ispred upravljača, koji s heads-up zaslonom s funkcionalnošću proširene stvarnosti stvara sveobuhvatno digitalno sučelje. VW je također obratio veliku pozornost na materijale i završne obrade, od kojih oboje predstavljaju velik napredak u odnosu na kvalitetu viđenu u drugim ID modelima. Također je dodao i ponešto luksuza kao što je dobro integrirana ambijentalna rasvjeta.

Doseg do 685 km

Ispod metala, VW-ov ID.7 Tourer dijeli temeljnu šasiju s opcijom dva paketa baterija uparenih s jednim motorom od 282 KS. Pokretač linije je baterija od 77 kWh, za koju Volkswagen kaže da je dobra za domet od čak 600 kilometara. Uz to dolazi i mogućnost vršnog punjenja od 175 kW, što će napuniti baterije od 10 do 80 posto u 28 minuta.

Iznad ovoga nalazi se veći model od 86 kWh, koji povećava maksimalni domet na 685 kilometara. Također dobiva bržu brzinu punjenja od 200 kW, što znači da je potrebno identičnih 28 minuta za punjenje od 10 do 80 posto – unatoč većem paketu baterija.

VW nije otkrio podatke o ubrzanju ni za jedan automobil u ovoj fazi, ali ne očekujemo dramatičan pad u usporedbi s hatchbackovim vremenom od 6.5 sekundi do 100 km/h. To je naravno za osnovni automobil, s tim da će malo teži model od 86 kWh vjerojatno biti malo sporiji. 

Iako je varijanta s jednim motorom jedina opcija za sada, VW je na putu da ponudi GTX varijantu s dva motora u bliskoj budućnosti dajući ID.7 malo više snage i mogućnosti pogona na sve kotače što će mnogima biti korisno u hladnijim uvjetima klime. Svi ID.7 Toureri također mogu vući do 1200 kg kada su opremljeni dodatnom polugom za vuču.

Već je sada vladar segmenta

Kako sada stoji, nema mnogo usporedivih izravnih suparnika, a potpuno električni karavan još uvijek je rijetka zvijer zbog popularnijih električnih SUV-ova. U premium prostoru, BMW-ov novi i5 Touring znatno je skuplji, ali nije toliko velik straga kao VW. Audijev novi A6 Avant e-tron ćemo čekati još koji mjesec, ali on će dijeliti svoju višu cijenu s BMW-om. Do tada, ID.7 će imati segment klasičnih električnih karavana samo za sebe.

 

 

Pročitajte više