VIDEO Ovako se Audi oprostio od svojeg najatraktivnijeg modela

Foto: Audi

PREDSTAVLJEN je sada već daleke 2006. godine. 

U planu elektrifikacije nema mjesta za sve, a kad je u pitanju Audi, jedan od prvih koji postaju 'tehnološki višak' je R8, koji je do danas doživio dvije izvedbe. Događa se to usprkos činjenici da je ovaj model bio prvi koji se nudi i u električnoj izvedbi.

R8 je začet još 2003. godine kad je predstavljen koncept supersportskog Audija. Prvi primjerci na ceste su stigli tri godine kasnije, a kao što je poznato, Frank Liberty je automobilu podario dovoljno originalan dizajn da je malo tko vidio poveznicu s tehnološki srodnim Lamborghinijem Gallardom. Inicijalno je bio ponuđen s 4.2 V8 motorom od 420 KS, a nakon par godina je dobio 5.2 V10 verziju koja je ostala aktivna sve do današnjih dana. 

U međuvremenu je automobil dobio Spyder izvedbu, nekoliko specijalnih verzija. Stvoreno je i nekoliko originalnih inačica poput konceptnog R8 s V12 TDI motorom, ali i e-tron izvedbe s električnim pogonom. Proizvodna izvedba električnog R8 koristila je osnovu Huracana, baš kao i druga generacija modela predstavljenog 2015. godine. 

I ovdje se Audi razigrao s nekoliko posebnih izvedbi, a dobio je i inačicu sa stražnjim pogonom. Evolucija modela popela je snagu na 610 KS i 560 Nm, odnosno 620 KS i 580 Nm nakon redizajna. Audi se sad odlučio pozdraviti od aktualne generacije i ostaviti nam da maštamo o nekom novom R-u koji neće imati isključivo električni pogon.

 

"The Last Lap" donos niz prelijepih primjeraka s osobnim pričama njihovih vlasnika. Dok gledate video, znajte da će s ovim modelom Audi umiroviti motor V10, ali vrlo vjerojatno ne i ime. R8 bi trebao dobiti i treću generaciju, vrlo vjerojatno dostupnu isključivo s električnim motorom. I to usprkos činjenici da će zamjena za Huracan imati vrlo vjerojatno hibridni pogon s V8 twin turbo benzincem.

Pročitajte više