VIDEO Ovdje možete pratiti današnji uspon na Pikes Peak

Foto: Porsche

U SVIJETU brojne utrke imaju kultni status, a među njima se posebno ističe uspon na Pikes Peak. Danas se održava uspon 101. put, a vrh u Coloradu pokušat će osvojiti niz ekipa. 

U usponu dugom 12.4 milje ili 19.9 km vozače čeka 156 zavoja koja moraju svladati rekordnom brzinom. Uspon savladava 1440 metara visinske razlike uz prosječan uspon od 7.2% i s ciljem na 4302 m nadmorske visine. Od 2011. godine cjelokupna dionica je u asfaltu.

Poput Nürburgringa i Pikes Peak je stvar prestiža za pojedine proizvođače. Prošle godine serijski Porsche 911 Turbo S je odradio uspon za 9 minuta i 53.5 sekundi te tako popravio rekord u konkurenciji proizvodnih automobila. Zanimljivo je da se ekipa na Pikes Peaka vratila u rujnu i tada oborila rekord za čak 30 sekundi. Naime, propozicije dopuštaju proizvođačima da službenu vožnju odrade s vremenskim odmakom. 

 

Prošle godine je i Lamborghini s Urusom osvojio titulu najbržeg u konkurenciji SUV-ova kad je isti uspon odradio za 10 minuta i 32 sekunde. 
Kad je pak u pitanju ovogodišnje izdanje očekuje nas niz uzbuđenja. Tako će nastupiti Alpina sa specijalnim A110, a Ford je najavio nastup električnog Supervana s preko 1400 KS. Spomenimo i kako je ovogodišnje izdanje posvećeno Kenu Blocku te se očekuje nastup njegove žene Lucy i kćeri Liae.

A sva uzbuđenja moći ćete pratiti uživo putem YouTube kanala Mobil1, i to od 15 sati.

Pročitajte više