Nesavršenost samovozećih automobila? Pogledajte Teslu s plišanim medom za upravljačem

Screenshot: Twitter

SNIMKA prikazuje plišanog medu za upravljačem Tesle dok vozi na autopilotu, a potom i nailazak na pomičnu "prepreku" na cesti. 

Ovo je još jedna snimka koja ukazuje na kompleksnost ideje autonomnog upravljanja, ali i na samu nesavršenost sustava autonomne vožnje. Nema sumnje kako je Tesla predvodnik u razvoju sustava autonomne vožnje, ali isto tako sve je više primjera koji ukazuju da se radi o nesavršenom sustavu kojem treba još dosta dorada. 

Je li ovakav sustav doista spreman za komercijalizaciju, presudit će za to predviđena državna tijela, pa i tržište samo. Snimka poput ove definitivno ne ide u smjeru popularizacije ovakvih sustava i njihovog korištenja. 

I dok smo prije naučili kako za upravljačem Tesle "pod autopilotom" vozač može i zadrijemati, sada možemo osvjedočiti kako na mjestu vozača mogu biti plišani medo, jednorog, pa i obični balon. Dovoljno je samo da se stavi određeni uteg na sjedalo, kao i onaj na volanu. Primjera radi, jedan vlasnik Tesle u Hrvatskoj tako voli u volan uglaviti plastičnu bocu s vodom. Ali to je već neka druga priča. 

 

Ono što je ovime pokazano je da snimka nadzorne kamere vozilu još uvijek nije dovoljna da sustav prepozna "vozača" i isključi sustav autonomnog upravljanja. To upućuje ove snimke koje je objavio Dan O’Ward i youtuber Al Addict. 

U drugom dijelu snimke pred Teslu su postavili pomičnu prepreku u obliku lutke djeteta. Sustav kočenja u opasnosti je prekasno reagirao i došlo je do udarca. I tako u tri navrata dok su se izmjenjivali spomenuti "vozači".

Naravno, postoji i druga strana, odnosno primjeri koji ukazuju da sustav nadzora vozača funkcionira sasvim korektno. Video u nastavku pokazuje da je sustav nadzora upozorio vozača svaki put kad bi pogled s ceste usmjerio prema mobilnom telefonu. Nakon što je vozač ignorirao upozorenje četiri puta, sustav autonomne vožnje je isključen. 

Pročitajte više