Njemački razvoj solarnog auta pred propasti. Samo jedna stvar im može pomoći

Foto: Sono Motors

USPRKOS relativno velikom interesu tvrtka se nalazi u financijskim problemima.

Proizvod je gotov, a to znači kako je električni auto sa solidnim performansama i značajnim potencijalom korištenja solarne energije spreman za proizvodnju. Gotovo da i nema konkurencije, pogotovo kad ponovimo da je planirana cijena 25.000 eura. Potvrdilo je to i više od 20.000 zaprimljenih rezervacija. 

Međutim, sve to očito nije dovoljno. Kako tvrde osnivači Jona Christians i Laurin Hahn, nisu uspjeli prikupiti dovoljno novca za sigurno pokretanje proizvodnje. Na službenoj stranici su objavili video u kojem potvrđuju kako nisu uspjeli na projektu prvog solarnog automobila. Ako se nešto ne promijeni, morat će obustaviti projekt automobila i otpustiti veći dio radne snage. 

>> Prvi solarni auto za mase dolazi iz Njemačke, stiglo već 20.000 rezervacija

"Govore nam da ne gradimo auto, da restrukturiramo tvrtku i da otpustimo 70 posto naših ljudi", objavljuju na službenoj stranici i pojašnjavaju kako povrat novca i okončanje projekta za njih nisu opcija. Stoga pokreću kampanju u kojoj žele tijekom narednih 50 dana prikupiti još 3500 rezervacija, od kojih će svaki novi interesent dobiti popust od 3000 eura. Podsjetimo, auto ima cijenu od 25.000 eura.

 

Pritom se ne libe moliti za bio kakve donacije, posudbe i svaki drugi oblik financijske pomoći. Skupe li dovoljno novca, bit će to "okidač za pozitivni domino-efekt".

"Vjerujemo da će nam vaš predujam, koji predstavlja i vaš novac i vaše povjerenje u nas, omogućiti da nastavimo s pronalaženjem novih investitora, kao i da platimo preostale strojeve i alate kako bismo postigli planiranu predserijsku proizvodnju u 2023.", piše između ostalog na službenim stranicama. 

Podsjetimo, tvrtka je u rujnu objavila kako je zaprimila 20.000 rezervacija, a svatko je u prosjeku uplatio 2000 eura. 

Sono Sion je tzv. prvi solarni auto. Ima električni pogon snage 163 KS  (i 270 Nm), bateriju kapaciteta 54 kWh, a solarne ćelije mu omogućuju dodatno doseg od 112 do 245 km. 

Pročitajte više